ZAČÁTEČNÍK

Obecné dotazy nebo názory k distribuci Linux Mint
Umístěním dotazu do vhodně zvoleného fóra níže urychlíte jeho řešení.
Odpovědět
Zpráva
Autor
West
Poradce Mintu
Příspěvky: 316
Registrován: 20 kvě 2017, 11:02

Re: ZAČÁTEČNÍK

#61 Příspěvek od West »

Časový interval na zapamätanie hesla je balanciou medzi bezpečnosťou a pohodlnosťou. Fedora to má štandardne nastavené na 0, Ubuntu tuším na tých 10 minút. ANo, aktivuje sa to vždy po reštarte.

zidonius
Příspěvky: 6
Registrován: 21 říj 2021, 15:50

Re: ZAČÁTEČNÍK

#62 Příspěvek od zidonius »

Zdravím,potřeboval bych poradit.Nainstaloval jsem si linux Mint,Zprvu dobrý,ale teď mi to vezme heslo jen pro přihlášení,pak třeba při instalaci nové aplikace,teď už vlastně u všeho vyskočí hláška_vás pokus o ověření byl neúspěšný.Klávesnici mám dobrou,ani přepnuté Caps Lock.Jsem laik.Dva roky používám Ubuntu 18.4 a to se mi ještě nestalo.Díky za radu.

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 2803
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: ZAČÁTEČNÍK

#63 Příspěvek od juhele2014 »

Tak vítej na foru ... A neuvažuješ, že bys natrvalo přešel na Linux mint, třeba 20.2 ? Zdá se, že to je docela (už) vychytaný (xfce) a nejsou trable. Ale k věci - hláška pokus o ověření byl neúspěšný kdy vyskočí? Při čem ? . A na jakém systému? Abgrejdy?

zidonius
Příspěvky: 6
Registrován: 21 říj 2021, 15:50

Re: ZAČÁTEČNÍK

#64 Příspěvek od zidonius »

Děkuji,zdar,takže po nainstalování ubundu 18.4 před dvěma roky,jsem si řekl,že zkusím ještě nainstalovat Linux Mint 19.3 cinnamon na tu moji starou šumku,vyšší verzi už nezvládne.Já jsem vážně laik,jsem jen uživatel.Takže jsem to nainstaloval a zdálo se že dobrý,ale dnes jsem si chtěl stáhnout Qelectrotech na elektro malůvky,vyskočila hláška...ble ble pro operaci je třeba heslo,tak jsem ho zadal a od té doby-Váš pokus o ověření byl neůspěšný,Zkoušel jsem to zaktualizovat,to samé,zkoušel jsem změnit heslo,ale to bez ověření taky nelze,takže past,teda pro mě.Zkoušel jsem i jinou klávesnici.Postě poprvé pro vstup do systému mě to heslo uzná,na jiné ověření už ne.Mám stařičké Intel core pentium,ale mám ho rád.Na něm mám taky nainstalované to ubuntu 18.4 a to mi jede pořád dobře,tak nevím.Prostě pak už pokaždé kdy žádá po mě heslo,ověření a já ho vyplním tak ho nepozná.Jen jsem se zeptal jestli to není nejáký překlep,spočátku to pro mě bylo nové,jinak dík.

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 2803
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: ZAČÁTEČNÍK

#65 Příspěvek od juhele2014 »

Asi takle - cinnamon je nejnáročnější distro na výkon, z rodiny LM. Doporučuji tohle: pokud máš volnou flešku, řekněme cca 16Gb by mělo stačit, skus do ní instalovat LM 20.2 fxce, třeba odsud: https://www.linux-mint-czech.cz/ke-stazeni/ Vtip je v tom, že ten elektroprogram jsem dal na první dobrou na tomto systému:

Kód: Vybrat vše

saturn@saturn-pc:~$ inxi -F
System:    Host: saturn-pc Kernel: 5.14.0-051400rc6-generic x86_64 bits: 64 Desktop: Xfce 4.16.0 
           Distro: Linux Mint 20.2 Uma 
Machine:   Type: Desktop System: Gigabyte product: H110M-S2 v: N/A 
           serial: <superuser/root required> 
           Mobo: Gigabyte model: H110M-S2-CF v: x.x serial: <superuser/root required> 
           UEFI [Legacy]: American Megatrends v: F21 date: 06/09/2017 
CPU:       Topology: Dual Core model: Intel Pentium G4400 bits: 64 type: MCP L2 cache: 3072 KiB 
           Speed: 800 MHz min/max: 800/3300 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800 
Graphics:  Device-1: Intel HD Graphics 510 driver: i915 v: kernel 
           Display: x11 server: X.Org 1.20.11 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa 
           resolution: 1920x1080~60Hz 
Takže komp do kanclu, ale Qelectrotech se nainstaloval v této verzi, viz printskrýny:
qe1.jpg
qe1.jpg (6.17 KiB) Zobrazeno 238 x
qe2.jpg
Na tý flešce si vyzkoušíš, jestli ti to poběží, nebo ne, pak si to třeba můžeš zkusit naostro na HD, ale velký rozdíly mezi verzí 19 a 20 moc nejsou. Zkoušej, a pak napiš ...

zidonius
Příspěvky: 6
Registrován: 21 říj 2021, 15:50

Re: ZAČÁTEČNÍK

#66 Příspěvek od zidonius »

No díky za snahu,bude se vidět.

zidonius
Příspěvky: 6
Registrován: 21 říj 2021, 15:50

Re: ZAČÁTEČNÍK

#67 Příspěvek od zidonius »

Já mám Qelectrotech na tom starším ubuntu 18.4 a normálně švihá,jen jsem to chtěl zkusit na novější verzi.Podle toho co jsem zjišťoval na stránkách linuxu,tak jsem stejně mohl při své pc sestavě stáhnout jenom 32-bit verzi.Schválně jsem se díval,možná by to dal procesor,ale deska podle čísla né ,prostě moje konfigurace prý ne,tak jsem musel nainstalovat 32-bit.Nic se neděje,dík za info.Měj se.

Uživatelský avatar
Ventero1
Guru Mintu
Příspěvky: 2082
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: ZAČÁTEČNÍK

#68 Příspěvek od Ventero1 »

Tak svuj HW nam tady uspesne tajis, takze k tomu nemame co napsat. A pokud jsi si zvolil Cinnamon, tak jsi zvolil nejproblematictejsi moznost, byt .3 verze LM byvaji uz celkem odladene.
Ale moc te nechapu - mas-li tam Ubu 18.04 a jede vse jak potrebujes, tak to tam proste nech - Mintem si nijak nepolepsis a obzvlaste novejsimi verzemi na stary stroj - spise naopak. Nehlede na to, ze LM 19.3 neni v nicem novejsi, nez plne aktualizovany Ubu 18.04
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

zidonius
Příspěvky: 6
Registrován: 21 říj 2021, 15:50

Re: ZAČÁTEČNÍK

#69 Příspěvek od zidonius »

Zdravím,vím,že...jsem ..mám na jednom HDD dva OS linux ubuntu a linux mint,pokud přeinstaluju linux mint ovlivním tím i linux Ubuntu?Nebo jak ten Mint prostě odebrat,mám strach ať nezvořu i ten Ubuntu.Díky a omluva.Jsem vážně jen uživatel.

Uživatelský avatar
alojz
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1021
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: ZAČÁTEČNÍK

#70 Příspěvek od alojz »

...kceš to odobrat,alebo preinštalovat???...to si musis rozhodnut,este pred operaciou...bo to neni jedno... :oops: :oops: :oops:
...moze to mat fatálne,a nezvratné nasledky... :roll: :roll: :roll:
Naposledy upravil(a) alojz dne 24 říj 2021, 18:47, celkem upraveno 1 x.
AMD Ryzen 5 2400G Raven Ridge
AMD Ryzen 3 3200U Raven Ridge

Odpovědět