Jak nastavit bios pro instalaci Mintu na 1 rok starém notebooku ?

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zamčeno
Zpráva
Autor
Fitness

Re: Jak nastavit bios pro instalaci Mintu na 1 rok starém notebooku ?

#11 Příspěvek od Fitness »

Tak jsem v Boosu našel akorát fast Boot a secure Boot o UEFI apod. jsem nic nenašel. Načítalo se mi DVD a ukázalo to logo a pak znova načítalo a ukázalo to jenom černou obrazovku s kurzorem , chvíli jsem to nechal a pak jsem to ukončil , protože to dlouho nic nedělalo a byla DVD mechanika potichu , jo a logo Mintu , co se ukázalo bylo strašně mrnavý . Tak nevím co s tím, abych to nainstaloval . Díky
Livan

#12 Příspěvek od Livan »

Fitness píše: 01 úno 2022, 15:06 Tak jsem v Boosu našel akorát fast Boot a secure Boot o UEFI apod. jsem nic nenašel. Načítalo se mi DVD a ukázalo to logo a pak znova načítalo a ukázalo to jenom černou obrazovku s kurzorem , chvíli jsem to nechal a pak jsem to ukončil , protože to dlouho nic nedělalo a byla DVD mechanika potichu , jo a logo Mintu , co se ukázalo bylo strašně mrnavý . Tak nevím co s tím, abych to nainstaloval . Díky
UEFI je novšia verzia BIOSU. Všetky nové počítače už majú iba UEFI, ktorý je však často možné prepnúť do tzv. kompatibilného režimu označený ako CSM (Compatibility System Mode) alebo Legacy. Takže ak v nastavení nie je zapnuté CSM alebo Legacy, UEFI je v UEFI móde. Bližšie info o inštalácii v jednotlivých nastaveniach sa nachádza napr. tu https://linuxos.sk/clanok/uefi-v-kocke-pre-bfu/
Ak tam bol predtým windows 10, dá sa predpokladať UEFI mód a GPT disk. Ak Win7 a nižší, potom CSM a msdos disk.
menom

#13 Příspěvek od menom »

Fitness píše: 01 úno 2022, 15:06 Tak jsem v Boosu našel akorát fast Boot a secure Boot o UEFI apod. jsem nic nenašel. Načítalo se mi DVD a ukázalo to logo a pak znova načítalo a ukázalo to jenom černou obrazovku s kurzorem , chvíli jsem to nechal a pak jsem to ukončil , protože to dlouho nic nedělalo a byla DVD mechanika potichu , jo a logo Mintu , co se ukázalo bylo strašně mrnavý . Tak nevím co s tím, abych to nainstaloval . Díky

.

Ak ma ten notebook len 1 graficku kartu nvidia, tak spustit to dvd v mode kompatibility (Compatibility Mode).
Ak to nepomoze tak postup s nomodeset ako sa pise v sekci Solving freezes during the boot sequence
na stranke https://linuxmint.com/rel_una_cinnamon.php

.
.
Fitness

#14 Příspěvek od Fitness »

Ten notebook má 2 grafické karty , 1 Intel HD graphics 630 a druhou Geforce 1050 gtx
menom

#15 Příspěvek od menom »

.

Tak s intelom by mal nabehnut, ale bude to Optimus technologia a tych notebookov je mnoho variant.
Este to moze ovplyvnit aj nastavenie v BIOS(UEFI) pre graficke karty ako je to povolene, ci jedna ci spolu ....

Aj tak by som na to isiel ako pisu mintaci v tom odkaze pre Release notes ako som pisal.

.
.
Fitness

#16 Příspěvek od Fitness »

Ted si vzpomínám, že když jsem měl na notebooku ještě Windoes 10 , tak mi chodila nějaká aktualizace na to UEFI či něco podobného pro BIOS a vždy se mi to neaktualizovalo a napsalo mi to chybu, že to nelze aktualozovat. Já jsem byl z toho vytřeštěnej a divil se, co to je .
Fitness

#17 Příspěvek od Fitness »

Tak se mi podařilo aktualizovat BIOS , no uvidím a pak zkusím znovu nainstalovat mint
Fitness

#18 Příspěvek od Fitness »

Tak nechápu , jak se můžu dostat třeba k položce launch CSM či Legacy .

Edit. : už jsem to Legacy a GSM pochopil .
Naposledy upravil(a) Fitness dne 02 úno 2022, 10:05, celkem upraveno 3 x.
Fitness

#19 Příspěvek od Fitness »

Takže pokud to chápu musím mít nastaveno jenom jedno bootování , a to z USB ?
Fitness

#20 Příspěvek od Fitness »

Tak už mi to naběhlo , ale zastavil jsem se u vybrání oddílu, co s ním udělat, oběvila se mi tabulka s různými údaji , jalo formátovat 32bit a jiné položky, bylo jich hodně , nevěděl jsem co vybrat, tak jsem instalaci ukončil , jo ještě před tím bylo vybrat disk a ukázalo to ten disk na kterým je instalačka Windows s dohromady 4 oddíly , který to chtělo smazat , tj. chtělo to smazat i instalačku Windowa , tak jak říkám, jsem to stopl . Nevím jak to vyřešit . Díky
Zamčeno