smazani cele sekce na tomto foru
Moderátor: Ventero1
Pravidla fóra
Tato sekce obsahuje témata, která se nemusí týkat distribuce Linux Mint. I zde ale dodržujte pravidla fóra.
Tato sekce obsahuje témata, která se nemusí týkat distribuce Linux Mint. I zde ale dodržujte pravidla fóra.
Re: smazani cele sekce na tomto foru
HOREHRONSKÁ VIANOČNÁ KAPUSTNICA
Vánoční zelňačka z Horehroní
Suroviny:
Vývar z uzeného masa **
Kysané zelí
Sušené houby (hřiby)
Suchá pikantní klobása
Poloměkká nepálivá klobása
Smetana na vaření
Hladká mouka na zahuštění
Bobkový list
Pepř celý
Sůl
Nové koření
**
Uzené maso (krkovička nebo bok), cibule, slaninka, možno trošku česneku
Postup přípravy:
Dáme vařit maso (možno i s kostí).
Do hotového vývaru přidáme kysané zelí, houby a Bobkový list s ostatním kořením.
Vaříme cca 30 minut.
Přidáme klobásky (v kuse).
Jakmile jsou klobásky hotové, vyndáme je a odložíme stranou.
Ostatní suroviny vaříme do měkka (nejtvrdší bývá zelí).
Jakmile máme vše měkké, zahustíme smetanou na vaření + moukou, přidáme klobásky,
které jsme mezitím nakrájeli na kolečka a případně dochutíme.
Polévka by měla být jemně pikantní a kyselá ...
Vánoční zelňačka z Horehroní
Suroviny:
Vývar z uzeného masa **
Kysané zelí
Sušené houby (hřiby)
Suchá pikantní klobása
Poloměkká nepálivá klobása
Smetana na vaření
Hladká mouka na zahuštění
Bobkový list
Pepř celý
Sůl
Nové koření
**
Uzené maso (krkovička nebo bok), cibule, slaninka, možno trošku česneku
Postup přípravy:
Dáme vařit maso (možno i s kostí).
Do hotového vývaru přidáme kysané zelí, houby a Bobkový list s ostatním kořením.
Vaříme cca 30 minut.
Přidáme klobásky (v kuse).
Jakmile jsou klobásky hotové, vyndáme je a odložíme stranou.
Ostatní suroviny vaříme do měkka (nejtvrdší bývá zelí).
Jakmile máme vše měkké, zahustíme smetanou na vaření + moukou, přidáme klobásky,
které jsme mezitím nakrájeli na kolečka a případně dochutíme.
Polévka by měla být jemně pikantní a kyselá ...
Re: smazani cele sekce na tomto foru
Tak to byly recepty přímo naší rodiny, tady máš jeden od mamči mého kamaráda z dětství, dnes známé Mirky Kuntzmannové.
Plzeňský guláš (dle Miroslavy Kuntzmannové)
Suroviny: (6 – 8 porcí)
1 kg zadního hovězího masa
50 g sádla
500 g cibule
2 str. česneku
1 lžíce mleté papriky
1x kmín
1x citrónová kůra
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička majoránky
100 – 150 ml sv. plzeňského piva (Prazdroj)
1x masový vývar
1x sůl
1x opečený párek
1x vařené vajíčko
1x pokrájená cibule
Postup přípravy:
Cibuli a česnek nakrájíme a orestujeme v rozpáleném sádle.
Přidáme na kostky nakrájené očištěné maso, rajčatový protlak, mletou papriku, zamícháme a dusíme.
Během dušení přiléváme podle potřeby vývar nebo vodu a mícháme.
Poloměkké maso vydusíme na tuk, přidáme kmín, trochu na jemno nakrájené citrónové kůry, osolíme,
podlijeme pivem a dodusíme do měkka.
Na závěr ochutíme majoránkou, krátce povaříme a podáváme.
Podávání:
Příloha: houskový knedlík, těstoviny, chléb, pečivo…
Plzeňský guláš se obvykle podává s opečeným párkem, vařeným vajíčkem a pokrájenou cibulí. Zapíjí se pivem.
Poznámka:
Guláš nezahušťujeme moukou, šťávu vydusíme do požadované hustoty.
Rozvařená cibule zahustí guláš dostatečně.
Celková doba přípravy asi 2 hodiny.
Plzeňský guláš (dle Miroslavy Kuntzmannové)
Suroviny: (6 – 8 porcí)
1 kg zadního hovězího masa
50 g sádla
500 g cibule
2 str. česneku
1 lžíce mleté papriky
1x kmín
1x citrónová kůra
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička majoránky
100 – 150 ml sv. plzeňského piva (Prazdroj)
1x masový vývar
1x sůl
1x opečený párek
1x vařené vajíčko
1x pokrájená cibule
Postup přípravy:
Cibuli a česnek nakrájíme a orestujeme v rozpáleném sádle.
Přidáme na kostky nakrájené očištěné maso, rajčatový protlak, mletou papriku, zamícháme a dusíme.
Během dušení přiléváme podle potřeby vývar nebo vodu a mícháme.
Poloměkké maso vydusíme na tuk, přidáme kmín, trochu na jemno nakrájené citrónové kůry, osolíme,
podlijeme pivem a dodusíme do měkka.
Na závěr ochutíme majoránkou, krátce povaříme a podáváme.
Podávání:
Příloha: houskový knedlík, těstoviny, chléb, pečivo…
Plzeňský guláš se obvykle podává s opečeným párkem, vařeným vajíčkem a pokrájenou cibulí. Zapíjí se pivem.
Poznámka:
Guláš nezahušťujeme moukou, šťávu vydusíme do požadované hustoty.
Rozvařená cibule zahustí guláš dostatečně.
Celková doba přípravy asi 2 hodiny.
Re: smazani cele sekce na tomto foru
Prepáčte ale na toto musím reagovať. Pán zeleno a redhawk reagujete ako nedospelí jedinci. Prečo nedokážete zniesť iný názor na vedenie fóra a hneď sa urážate ako malé deti. Ja tiež nepoužívam linux mint ale sem som donedávna chodil rád, pretože najmä za éry, keď sa o túto stránku staral Satapouch, sa tu často objavovali články, ktoré ma obohacovali, pretože tie poznatky sa dali použiť aj v iných distribúciách. Dnes sa už pomaly desím, že aký "skvost" zasa pribudne v diskuzii, či to bude o vojne, kovide, varení, alebo inej OT. Vyjadril som s tým nesúhlas, avšak nerobím ramená, že vymažte ma, lebo nie je po mojom. Myslím, že si treba troška stúpiť do svedomia, spamätať sa a správať sa ako dospelí ľudia. Treba hľadať iné spôsoby, ako pozdvihnúť tuto stránku, než klábosiť o tom, čo mi slina na jazyk prinesie.
Re: smazani cele sekce na tomto foru
Chlapi - prosil jsem o trpělivost - to není o tom, že se tu všichni hned smažeme - to by byla přece škoda. Hledáme s Mstanke kompromis a najdeme. Přece to tu nezabalíme jen kvůli přístupu Kamowskeho - ani nemám chuť ho pojmenovávat, protože nechci urážet.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...
Re: smazani cele sekce na tomto foru
Labeent: Děkuji za recepty, ale ještě tu na to nemáme sekci a vlákno.
Nicméně sekce by měla být brzy zpřístupněna. Zatím bez sporných témat o kterých se rozhodne až v další instanci.
Nicméně sekce by měla být brzy zpřístupněna. Zatím bez sporných témat o kterých se rozhodne až v další instanci.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...
Re: smazani cele sekce na tomto foru
Livan: Ano někdo se děsí toho s jakými skutečnostmi ho můžou konfrontovat jiní a jiný se tím nechá obohatit a děsí se lží, cenzury a manipulace. Také se děsí toho, že budou degradováni na jakési výkonné jednotky, které se musí držet v přesných mantinelech. To vše přispívá jen a jen k větší omezenosti, zmanipulovatelnosti a utrpení. Proto chceme mít fórum nejen technické, ale i lidské a sociální - to je to co někdy sbližuje, někdy rozděluje (dle vyzrálosti), ale každopádně obohacuje - argumentů tu padlo dost.
Každopádně souhlasím, že situace není tak zlá, abychom jednali radikálně.
Každopádně souhlasím, že situace není tak zlá, abychom jednali radikálně.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...
Re: smazani cele sekce na tomto foru
Pokud Vám tak záleží na lidské a sociální stránce, tak pište články o programech co používáte, organizuje setkání, videochaty, informujte o novinkách a pod. tak, jak to děláme my v Nitre a na linuxOS.sk (akce linux v Trafačke). Na setkáních múžete klábosit doslova o čemkoliv, jak to děláme i my, co se tam setkáváme. Bojím se toho, že pokud bude diskuze sklouzávat na této stránce do OT, časem tady ani jiné příspěvky nebudou. Má to k tomu silně nakročeno. Na stránkách o vaření by se asi taky diskuze o vojně na Ukrajině moc nehodila.Ventero1 píše: ↑10 bře 2022, 12:44 Livan: Ano někdo se děsí toho s jakými skutečnostmi ho můžou konfrontovat jiní a jiný se tím nechá obohatit a děsí se lží, cenzury a manipulace. Také se děsí toho, že budou degradováni na jakési výkonné jednotky, které se musí držet v přesných mantinelech. To vše přispívá jen a jen k větší omezenosti, zmanipulovatelnosti a utrpení. Proto chceme mít fórum nejen technické, ale i lidské a sociální - to je to co někdy sbližuje, někdy rozděluje (dle vyzrálosti), ale každopádně obohacuje - argumentů tu padlo dost.
Každopádně souhlasím, že situace není tak zlá, abychom jednali radikálně.
Re: smazani cele sekce na tomto foru
Nejde o to, s jakými skutečnostmi ho múžou konfrontovat. Jde o to, kde se to dělá. Budu se opakovat, jsou např. stránky věnované vaření, tam by jste také chtěli diskutovat o vojně na Ukrajině? Myslím, že ne. Myslím, že základní chyba byla v tom, že vúbec na stránce Linux-mint vznikla sekce "diskuze o čemkoliv" nebo jak se to jmenovalo. Nikdo tehdy asi netušil, k čemu to povede. Tady si někteří pletou svobodu s anarchií. Nic jim neříká slovo uvědomělost nebo korektnost, případně pragmatičnost. Snažme se diskutovat o témách na stránkách na to určených. O autech na stránkách určených autúm, o linuxu na stránkách určených linuxu a o politice na politických stránkách. Není to o cenzúře ale o slušnosti a dodržování elementárních pravidel. Toto je múj názor se kterým není povinné souhlasit a rozhodně to není třeba chápat jako nátlak.Ventero1 píše: ↑10 bře 2022, 12:44 Livan: Ano někdo se děsí toho s jakými skutečnostmi ho můžou konfrontovat jiní a jiný se tím nechá obohatit a děsí se lží, cenzury a manipulace. Také se děsí toho, že budou degradováni na jakési výkonné jednotky, které se musí držet v přesných mantinelech. To vše přispívá jen a jen k větší omezenosti, zmanipulovatelnosti a utrpení. Proto chceme mít fórum nejen technické, ale i lidské a sociální ...
Re: smazani cele sekce na tomto foru
..opakujem-neni jedno o čom,a s kym debatuješ!!!...ja osobne so stratenima egzistenciama nechcem komunikovat...a tie fora su plné nudnimy virtualistami...
AMD Ryzen 5
RADEON RX 6400 dual
RADEON RX 6400 dual
Re: smazani cele sekce na tomto foru
Ještě jednáme o přesném znění 2 bodů pravidel. Jsme v naproste shodě u dalších doplňkových změn, které spočívají zejména ve viditelnosti informací, že určitá sekce a témata vybočují z technického rámce fóra, že vše v nich vyjadřuje pouze osobní názory a že za ně nikdo jiný, než autor konkrétního příspěvku nenese odpovědnost.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...