Nefunkční WiFi - VYŘEŠENO Vyřešeno

WiFi, drátové sítě atd.
Odpovědět
Zpráva
Autor
hank
Příspěvky: 123
Registrován: 10 lis 2015, 16:56

Nefunkční WiFi - VYŘEŠENO

#1 Příspěvek od hank »

Než svůj dotaz upřesním, zeptám se obecně.

Mám tři zařízení, která se připojovala k WiFi - notebook a dvě internetová rádia. Po výpadku proudu žádné z uvedených zařízení nevidí mou domácí síť (a všechny bezdrátové sítě u sousedů v okruhu 100 m vidí :? ). Nicméně extender se k WiFi připojil a NB, který jsem k němu připojil drátem, se do sítě taky připojil. Router je nastaven správně.

Takže asi první dotaz: Kde jsou logy, do kterých se provoz WiFi sítě zapisuje? Co všechno se z nich dá vyčíst? Mám Linux 20.3 Cinnamon.
Naposledy upravil(a) hank dne 04 pro 2023, 16:49, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2792
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Nefunkční WiFi

#2 Příspěvek od Ventero1 »

Mohlo dojít k resetu routeru a tedy už nejsou platné přihl. údaje, tedy ani ssid. Extender se může připojovat pomocí wps a proto se připojil. Připojit k routeru kabelem a zkontrolovat nastavení je vždy dobrý začátek ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

hank
Příspěvky: 123
Registrován: 10 lis 2015, 16:56

Re: Nefunkční WiFi

#3 Příspěvek od hank »

Ventero1 píše: 04 pro 2023, 08:42 Mohlo dojít k resetu routeru a tedy už nejsou platné přihl. údaje, tedy ani ssid. Extender se může připojovat pomocí wps a proto se připojil. Připojit k routeru kabelem a zkontrolovat nastavení je vždy dobrý začátek ..
Ano a divil jsem se i ušima. :oops:

Router se při výpadku napájení sám resetoval do továrního nastavení, což se mi zatím při žádném výpadku za posledních 11 let - a že jich tu bývá požehnaně - nestalo a proto mě v prvním kole vůbec nenapadlo zjišťovat to. Je to TP Link, takže identifikace SSID je v továrním nastavení zařízeními detekována jako TP-Link_něco. Jenže jak jsem psal, kolem nás bývá běžně vidět v provozu 10 - 15 sítí a z toho se kromě té mojí nejmíň další tři jmenují TP-Link_něco. Takže nejlepší postup pro takové síťařské lamy jako jsem já je jak píšeš: Připojit se k routeru drátem přes html rozhraní na adrese 192.168.0.1 (kdyby to náhodou někdo měl jinak, tak v terminálu příkaz ip r vrátí hned na prvním řádku default via [adresa routeru]), na spodku přístroje je samolepka s továrním nastavením SSID+PIN a pokud má router i připojované zařízení tlačítko WPS (což je, jak jsi správně odhadl, i případ mého extenderu), tak nejjednodušší je použít na obou stranách spojení to tlačítko. Dál už je to hračka, veškerá nastavení jsou bohatě a i pro BFU srozumitelně okomentována přímo na html rozhraní routeru, takže když se jich člověk drží, neměl by udělat chybu. Router je TP Link TL-WR841N, dtto platí i pro TL-WR841ND s odnímatelnými anténami.

Tož tak. Třeba to někomu taky pomůže.

Odpovědět