Dobrý deň.
Nainštaloval som program "Lahve", v ktorom som sa pokúšal spustiť windovsácky diagnostický program na autá, Delphy. Pretože sa mi to nepodarilo, tak som sa rozhodol ho odinštalovať pomocou ponuky "software" odkiaľ som ho aj nainštaloval. Všimol som si však, že v domovskom adresári v zložke .var/app ... je stále pozostatok programu "lahve" vrátane mnou nainštalovaného programu Delphi.
Chcem sa preto spýtať skúsenejších užívateľov, aký nástroj mám použiť na odinštaláciu, aby po nechcenom programe neostávali zbytočné rozsiahle programy.
prípadne vedel by mi niekto poradiť so spustením Delphi diagnostiky v prostredí linux? Virtual box som skúšal, ale nejde to spoľahlivo.
Ďakujem
Odinštalovanie programu
Re: Odinštalovanie programu
Program úplne odinštaluješ v termináli príkazom
sudo purge názov programu
sudo purge názov programu
.
V linuxe je bezne, ze ostane nejaka zlozka od programu, ci konfiguracne subory. Ked si program odinstaloval, kludne mozes cez spravcu suborov zmazat ten zvysok v domovskom adresári, ako pises.
To Bottles nepoznam, skorej by som skusil cez program Wine. Ale keby mi to neslo, musel by som napisat na Ubuntu forum CZ. Tam sa obcas objavil pan Zeleno, ktory je naozaj na toto ten pravy clovek. Ak sa to nejako da, on by to sprevadzkoval. Sem uz nechodi, bo ma svoje dôvody.
.
V linuxe je bezne, ze ostane nejaka zlozka od programu, ci konfiguracne subory. Ked si program odinstaloval, kludne mozes cez spravcu suborov zmazat ten zvysok v domovskom adresári, ako pises.
To Bottles nepoznam, skorej by som skusil cez program Wine. Ale keby mi to neslo, musel by som napisat na Ubuntu forum CZ. Tam sa obcas objavil pan Zeleno, ktory je naozaj na toto ten pravy clovek. Ak sa to nejako da, on by to sprevadzkoval. Sem uz nechodi, bo ma svoje dôvody.
.
.
Vďaka za radu. Práve windows robí to že ponecháva časti odinštalovaného programu. Neviem síce prečo, ale po čase je tam toho požehnane. To je jeden z dôvodov, prečo chcem prejsť na linux.
sudo purge -názov programu- nefunguje, ale sudo apt purge-názov programu- ano. Aj tak ďakujem
viliam42 píše: 15 bře 2025, 19:50 sudo purge -názov programu- nefunguje, ale sudo apt purge-názov programu- ano. Aj tak ďakujem
Máš pravdu. Na slovíčko apt alebo aptitude som nejako zabudol.