SSD disky
Re: SSD disky

Zažraný linuxový liberál
---
HTC One V - 512 MB RAM, 1GHz - Android 4.0.3, HTC Sense
Cubie Board - 1GB RAM, 1GHz ARM, Linaro 13.04
Lenovo IdeaPad - 8GB RAM, i5, Linux Mint 13 Maya, Cinnamon 2.0.?
---
na podnet RadekD-a som si prečítal zopár článkov o životnosti ssd.
Hodnotenia nie sú najlepšie ale bolo tam veľa teórie a dohadov a málo osobných skúseností.
Ak by som sa rozhodol pre takúto, nie malú investíciu s úmyslom zrýchliť pc, riešil by som to asi kombináciou ssd a klasického hdd s tým, že na ssd by som dal iba "/" a swap a "/home" by bolo na klasickom hdd.
Čo vy na to?
Hodnotenia nie sú najlepšie ale bolo tam veľa teórie a dohadov a málo osobných skúseností.
Ak by som sa rozhodol pre takúto, nie malú investíciu s úmyslom zrýchliť pc, riešil by som to asi kombináciou ssd a klasického hdd s tým, že na ssd by som dal iba "/" a swap a "/home" by bolo na klasickom hdd.
Čo vy na to?
Já to také tak vidím, mám 1TB HDD a klasickou DVD mech., tu nepotřebuji a nepoužívám, takže místo ní (ntb) si dám rámeček s SSD
Zažraný linuxový liberál
---
---
Tak jsem o5 zde, už z Mintu na SSD. Musím se trochu omluvit za "šíření poplašných zpráv", těch 12000 vadných sektorů není nic neobvyklého, údajně podle specifikace jich může být i mnohem víc, bohužel tu specifikaci jsem ještě nenašel. K tomu snad později, až ji někde najdu. Ale starší generace si jistě vzpomene, že i na prvních pevných discích byla dokonce nalepena tabulka se seznamem vadných sektorů, které se při formátování disku museli pracně zadávat do formátovacího programu a ten je pak "vyřadil" z provozu. Dnes už to výrobci raději ani neuvádí a formátovací program si s tím poradí sám. Takže asi tak.
Co se týká použití, plně souhlasím s "kamowski", na SSD systém a swap (swap kvůli hybernaci), data na klasický disk. Všude se píše, že SSD nemají rádi časté přepisování, proto data na klasický. Osobně mám větší NB, do kterého se dva disky vejdou, takže jsem to tak i udělal.
První dojmy: šok. Uspání / probuzení do/z RAM cca 3 sec., totéž z hybernace cca 4 sec., takže nemá cenu NB vypínat klasicky. Standardní start jsem neměřil, ale i zde je náběh citelně rychlejší. Problémy při instalaci žádné, disk jsem normálně rozdělil na / a swap, druhý disk jsem připojil jako /home, disk jsem použil tento: http://geizhals.at/667709
u našich jižních sousedů to vyjde cca o 1500,- levněji.
To je zatím vše, další zkušenosti až po nějaké době provozu.
Co se týká použití, plně souhlasím s "kamowski", na SSD systém a swap (swap kvůli hybernaci), data na klasický disk. Všude se píše, že SSD nemají rádi časté přepisování, proto data na klasický. Osobně mám větší NB, do kterého se dva disky vejdou, takže jsem to tak i udělal.
První dojmy: šok. Uspání / probuzení do/z RAM cca 3 sec., totéž z hybernace cca 4 sec., takže nemá cenu NB vypínat klasicky. Standardní start jsem neměřil, ale i zde je náběh citelně rychlejší. Problémy při instalaci žádné, disk jsem normálně rozdělil na / a swap, druhý disk jsem připojil jako /home, disk jsem použil tento: http://geizhals.at/667709
u našich jižních sousedů to vyjde cca o 1500,- levněji.
To je zatím vše, další zkušenosti až po nějaké době provozu.
Acer Swift1, N4200 2.5 GHz max., 4GB RAM, 64+250GB SSD, Intel graphic, Debian 12 Cinnamon
Intel NUC, Celeron J3455, 4GB RAM, 256GB SSD, Debian 11 server, LAMP...
AS8940G, Intel i7 ..., LM19 xfce
nebude tam swap robiť problém?RadekD píše:na SSD systém a swap (swap kvůli hybernaci),
nebolo by lepšie ho dať na hdd?
Myslím si, že swap určitě na SSD, potřebuje z něj rychle číst (vlastně další RAM), ale asi to zkrátí životnost...
Zažraný linuxový liberál
---
---
Ahoj všem,
konečně se blíží konec záruční doby, tak můžu porušit pečeť a vrátit se zpět na SSD. Mám Mint 17 a jak je to tady s povolením TRIM? Přidat do fstab discard jako jsem měl na Ubuntu 12.04. nebo přes cron fstrim /, či už doba pokročila a Mint 17 už sám rozpozná SSD a zařídí vše potřebné automaticky?
Děkuji.
konečně se blíží konec záruční doby, tak můžu porušit pečeť a vrátit se zpět na SSD. Mám Mint 17 a jak je to tady s povolením TRIM? Přidat do fstab discard jako jsem měl na Ubuntu 12.04. nebo přes cron fstrim /, či už doba pokročila a Mint 17 už sám rozpozná SSD a zařídí vše potřebné automaticky?
Děkuji.
-
Ahoj, mám mint nainstalovany na ssd disku, ani by mne nenapadlo, ze by mohl byt nekde nejaky problem,
vse funguje bezvadne. Start systemu za cca 5 sekund.
vse funguje bezvadne. Start systemu za cca 5 sekund.
Teď není problém, ale právě proto vyšetřuji jak dnes TRIM, aby časem nebyl. Pořešil jsem to tak, že jsem jak za stara do fstab naflákal pro jistotu discard a ať si to přebere, pokud je v defaut TRIM ještě pořád vypnutý.
Naprosto o nic nejde. Že není zapnutý TRIM bych zjistil po zpomalení SDD a je to otázka vteřin zajistit jeho spuštění jedním z mnoha způsobů. Já jen tak, že bych to měl z krku abych to nemusel vést v patrnosti.
Těch 5 vteřin odpovídá. Ubuntu dělalo 6 vteřin. Mno, nepatrně mám delší zavádění (do 60vteřin se vejdu) s šifrovaným diskem a /home, nicméně FF z původních 10 vteřin na 5200ot. šel na 4 vteřiny. To samý LO mi dá 5 vteřin...Ale nelekat se mých časů, mám Atom. S předchozím Pentiem SB bylo vše na mrknutí oka.
Naprosto o nic nejde. Že není zapnutý TRIM bych zjistil po zpomalení SDD a je to otázka vteřin zajistit jeho spuštění jedním z mnoha způsobů. Já jen tak, že bych to měl z krku abych to nemusel vést v patrnosti.
Těch 5 vteřin odpovídá. Ubuntu dělalo 6 vteřin. Mno, nepatrně mám delší zavádění (do 60vteřin se vejdu) s šifrovaným diskem a /home, nicméně FF z původních 10 vteřin na 5200ot. šel na 4 vteřiny. To samý LO mi dá 5 vteřin...Ale nelekat se mých časů, mám Atom. S předchozím Pentiem SB bylo vše na mrknutí oka.
Tady http://www.root.cz/clanky/optimalizace- ... -v-linuxu/ je celý popis problému, včetně ověření, zda trim funguje...
Acer Swift1, N4200 2.5 GHz max., 4GB RAM, 64+250GB SSD, Intel graphic, Debian 12 Cinnamon