Linux Mint 17 Nvidia driver

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
sesto

Linux Mint 17 Nvidia driver

#1 Příspěvek od sesto »

Nazdar

po doporučení od kamaráta som sa rozhodol vymeniť XP za Linux Mint 17 Cinammon na mojom staršom počítači. Inštalácia prebehla bez problémov, akurát Cinammon sa spustil v "software rendering mode". Po hľadaní na internete som myslel, že to bude kvôli ovládačom na Nvidia GeForce 4 MX 440, tak som skúsil tento návod:

Kód: Vybrat vše

sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa 
sudo apt-get update 
sudo apt-get install nvidia-current nvidia-settings
Všetko prebehlo hladko, reštartoval som počítač a pri boote Mintu vypísal device error (io device error). Cinammon sa spustil vo Fallback mode a nepomohol ani viacnásobný reštart. Podarilo sa mi ovládače odinštalovať pomocou sudo-get purge nvidia -* a som tam kde som bol - software rendering mode.

Zopakoval som dvakrát s rovankým výsledkom. Čo s tým mám teraz robiť?
admin

Re: LM 17 Nvidia driver

#2 Příspěvek od admin »

Ahoj,
vítej mezi námi. Pojem starší počítač znamená co? Řekni nám ještě alespoň procesor a paměť. Jinak návod na instalaci ovladačů Nvidia je na http://www.linux-mint-czech.cz/jak-nain ... -17-qiana/.
sesto

#3 Příspěvek od sesto »

Procesor je AMD Athlon 2200 X86 1,8 GHz a RAM 512 MB.

Vdaka za navod, je fakt zrozumitelny. Problem vsak je, ze na stranke Nvidia su popisane ovladace iba na graficke karty GeForce5 a vyssie a na moju GeForce4 tam nic nie je. Na webe som nasiel, ze spravny driver pre GeForce 4 MX 440 je 96.43 seria, ktora sa uz nepodporuje.

Ked som skusil podla navodu naistalovat nvidia-96, tak ziaden taky balik nenasiel (Unable to locate package nvidia-96). Ked som skusil nainstalovat nvidia-304 alebo nvidia-173 tak instalacia prebehla, ale driver sa nepouzil (pri overeni podla navodu bolo stale napisane kernel driver in use: nouveau).
admin

#4 Příspěvek od admin »

Takže... na Cinnamon máš málo paměti, proto neběží korektně, s touto konfigurací zkus verzi s Mate nebo Xfce.
sesto

#5 Příspěvek od sesto »

Dík za radu. Asi skusím MATE. Ale obidva mali rovnaké systémové požiadavky - minimum 512 MB RAM. A nebudem mať aj s MA*TE rovnaký problém získať driver na grafickú kartu?
admin

#6 Příspěvek od admin »

Na Cinnamon je potřeba alespoň 1GB. Co se týká ovladače GK je chybou výrobce, že jej neposkytuje, takže budeš muset zůstat u svobodného, tj. nouveau.
Jaroslav

#7 Příspěvek od Jaroslav »

Ahoj,

řešil jsem stejný problém. Vyšlo mi to u Mint 13 - nainstaloval jsem ovladač NVIDIA-96 a ne nouveau, který ti 3D akceleraci na této kartě prostě neumožní! Vše je podle návodu, který uvádím zde:

http://forum.linux-mint-czech.cz/viewto ... 872&p=5871

Nyní hledám, jestli je cesta jak to udělat i u Mint 17 - možná není. V každém případě NVIDIA-96 a nouveau, to je nebe a dudy, to si raději nechám Mint 13 navždy ... :P
fikejz

#8 Příspěvek od fikejz »

satapouch píše:Na Cinnamon je potřeba alespoň 1GB. Co se týká ovladače GK je chybou výrobce, že jej neposkytuje, takže budeš muset zůstat u svobodného, tj. nouveau.
Ahoj, mám podobný problém. Na počítači: OS Mint 17.1 Cimnamon 32-bit; verze 2.4.8, jádro 3.13.0-37-generic; procesor Intel Pentium 4 (2.8Ghz) paměť 2.0GiB; Mother Board ASRock 775V88+; slot pro grafickou kartu AGP 2.0 mi odešla grafika ATI, sehnal jsem náhradou: NVIDIA Corporation NV11 [GeForce2 MX/MX 400], ke které už zřejmě neseženu nesvobodný ovladač. počítač s ní jde pustit jen v Cinnamon software rendering módu, čili na pikaču, procesor běží minimálně na 25-30%, když se nic nedělá, jinak 80-100% Když chci spustit Xfce, nebo Cinnamon naběhne tmavá plocha s kurzorem a pozadím od conky .
Poradíte někdo co s tím?
Naposledy upravil(a) fikejz dne 19 lis 2015, 20:27, celkem upraveno 1 x.
juhele2014

#9 Příspěvek od juhele2014 »

:arrow: sesto
S 512MB RAM díru do světa neuděláš, i linux chce svoje, leda že bys trošku slevil ... Cinnamon je náročný, na to zapomeň. Jestli něco, tak LM 17.1 xfce, nebo se podívej zde http://www.zive.cz/poradna/jakou-distri ... tanswers=1 a zde http://linuxos.sk/clanok/skusenost-ako- ... uty-noteb/
:arrow: fikejz
Při čtení parametrů tvého stroje sem zavzpomínal na Doom 3 a na grafiku, kterou zmiňuješ. Hrál jsem to ovšem ještě na win98 s upravenýma knihovnama. Jinak se to nerozjelo ... :) Je taky možný, že si trochu vymejšlím, protože to je už pravěk, a třeba si to špatně pamatuji. No, asi bych tu grafiku s pietou odložil a podíval se po něčem jiným, třeba tohle http://pc.bazos.cz/inzerat/53079392/Nvi ... zaruce.php je k mání. V obou případech je to ale cesta zpátky. V práci se nám válí podobné stroje, které jsou již na odpis, ale zájem o ně není nijak veliký. Z pochopitelných důvodů - velká spotřeba a malý výkon. Samozřejmě - "na internet" to stačí, pokud na to napasujete odlehčený linux. Dobře si ale pamatuju, co práce je se starým "železem", takže moje rada zní: (už sem jak Pawlowská) - kupte si něco novýho, a máte klid ... (originální to není, že ... ;)
fikejz

#10 Příspěvek od fikejz »

:arrow: juhele2014
Mě nejde o nový železo, tohle je nejstarší komp doma, v podstatě si sním jen chodím hrát, na jednom notebooku (Asus) mají děcka Ubuntu, na druhým, Lenovo máme bohužel W8.1, (kvůli škole :x ), Mám přes něj síťové zdílení, oládám z něj router ...
Co se týká tý odkazovaný karty nejsem si jistej její kompatibilitou s AGP ver.2, ještě na to mrknu.
Proti včerejšku došlo k posunu, jde spustit Xclient, naběhne do původní obrazovky, zčerná a zahlásí: Cinnamon právě havaroval. Nyní běží v nouzovém režimu. Chcete restartovat Cinnamon? ANO/Ne volba ano provede cyklus do stejného bodu, po zvolení NE se MINT spustí bez motivu plochy a "Start menu"

:arrow: lombardo1981
Díky za odkazy, s mojí "znalostí" angliny bych to nenašel.
Naposledy upravil(a) fikejz dne 19 lis 2015, 23:22, celkem upraveno 2 x.
Zamčeno