instalace XP z Linuxu

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
RadekD

Re: instalace XP z Linuxu

#11 Příspěvek od RadekD »

Částečně musím s Honzou souhlasit. Linux používám hodně víc než 10 let a Widle mám jen na jednom z NB v multibootu, pouštím je tak 2x za rok. Ale... Občas se objeví program pro W, který prostě umí to, co žádná linuxová alternativa ne - ať už funkčně, nebo prostě jen "vzhledově" či kompatabilitou s "většinou". Wine je skvělé, spousta softu pod ním funguje bez problémů. Ovšem potřeboval jsem z výše uvedených důvodů rozjet W soft, který potřebuje komunikovat s externím zařízením přes USB - a jsem v háji. Nejde o flash disk, to už wine umí, ale dál nic. Program funguje, ovšem data z venčí nenačte, tudíž je k ničemu. Samozřejmě používám linux variantu, jenže ta právě neumí vše, co požaduji. Obdobný případ řeším se svým synovcem - po havárii disku jsem ho "ukecal" na linux. Ale jak ho na něm udržet (ikdyž je zatím spokojený) když nedokážu najít soft, který komunikuje s jeho mobilem s WM8.1 ? A to nemluvím o hrách, které prostě nehraju a on taky ne. VirtualBox je taky dobrá volba, ale ani ten neřeší vše, už třeba proto, že pro řadu widláckého softu je "grafická karta" VB prostě neznámá.... Nehledě na to, že na pomalejším železe je těžko použitelný.
Linux u mne jednoznačně vede, mám ho na všech domácích zařízeních (3x NB+RaspberryPi+router+SatBox+malý web-server), ale přesto na jednom NB, který používá vnučka do školy, prostě Windows být MUSÍ, jinak se ve škole nechytá (!!!). A to, že výrobci HW na linux většinou kašlou? Nedivme se, pořád jsme pro ně jen "neplatící menšina" zatím co SW gigant M$ je štědře podporuje.
Přesto všechno už jsem "ukecal" dalšího synovce na Mint a manželka málem ani neví, že "jede na linuxu" :-D, a bojuji za linux na všech frontách.
Acer Swift1, N4200 2.5 GHz max., 4GB RAM, 64+250GB SSD, Intel graphic, Debian 12 Cinnamon
Intel NUC, Celeron J3455, 4GB RAM, 256GB SSD, Debian 11 server, LAMP...
AS8940G, Intel i7 ..., LM19 xfce
Ladyn

#12 Příspěvek od Ladyn »

DrShame píše:Nebo si hoď ten Windows do virtuální mašiny (Virtualboxu). Já takhle pod virtuálníma XPčkama běžícíma v Ubuntu provozuju např. AutoCAD naprosto bez problémů :)
Ahoj, od soboty jsem nový uživatel Linuxu a tak zatím tápu. Zajímá mě ale, jestli je to velký problém rozchodit Autocad pro mě, jako začátečníka v Linuxu. Jinak Autocad jedu od verze 10 ještě pod DOSem. Díky za odpověď.
DrShame

#13 Příspěvek od DrShame »

Myslím, že by to pro nováčka nijak velký problém být neměl. Stačí jen nainstalovat Virtualbox a potom v něm spustit instalaci Windows z dostupného média nebo obrazu (.iso).

Instalaci Virtualboxu můžeš provést z terminálu: sudo apt-get install virtualbox
Nebo možná i ze správce softwaru ? (střídám distra jako ponožky a teď zrovna nemám Mint ani Ubuntu, tak nevím jestli tam je nebo ne)

Až se nainstaluje tak ho spustíš a dáš se do instalace Windows z dostupného média nebo obrazu (.iso).

Pak už stačí jen ten Windows spustit a dostat se na starou známou plochu :) Dál už to znáš - instalace Autocad tak jak jsi zvyklý ....

Nějaké info (nevím jak moc aktuální):
http://wiki.ubuntu.cz/virtualizace/virtualbox
Allconius

#14 Příspěvek od Allconius »

Nebo vyměň Autocad za DraftSight, napsal jsem o tom článek, vyjde zítra tak pak mrkni :-)
http://www.3ds.com/products-services/dr ... /overview/
LinuxMint 19 MATE (64bit) # MSI Z77A-G43, i3-3220 CPU @ 3.30GHz, NVIDIA GeForce GT 730, KHX1600C9D3P1K2/32G, WD20EFRX, Kernel: 4.15.0-43-generic x86_64
Ladyn

#15 Příspěvek od Ladyn »

DrShame píše:Myslím, že by to pro nováčka nijak velký problém být neměl. Stačí jen nainstalovat Virtualbox a potom v něm spustit instalaci Windows z dostupného média nebo obrazu (.iso).

Instalaci Virtualboxu můžeš provést z terminálu: sudo apt-get install virtualbox
Nebo možná i ze správce softwaru ? (střídám distra jako ponožky a teď zrovna nemám Mint ani Ubuntu, tak nevím jestli tam je nebo ne)

Až se nainstaluje tak ho spustíš a dáš se do instalace Windows z dostupného média nebo obrazu (.iso).

Pak už stačí jen ten Windows spustit a dostat se na starou známou plochu :) Dál už to znáš - instalace Autocad tak jak jsi zvyklý ....

Nějaké info (nevím jak moc aktuální):
http://wiki.ubuntu.cz/virtualizace/virtualbox
Díky, zkusím to. Nějak se tím prokoušu. Když tak ještě napíšu.
Ladyn

#16 Příspěvek od Ladyn »

Allconius píše:Nebo vyměň Autocad za DraftSight, napsal jsem o tom článek, vyjde zítra tak pak mrkni :-)
http://www.3ds.com/products-services/dr ... /overview/
Díky, mrknu na to. Linux mám doma a Autocad nebo nějaký ekvivalent potřebuji spíš pro občasnou potřebu dodělat doma nějakou práci nebo se doma podívat na nějaký výkres.
DrShame

#17 Příspěvek od DrShame »

Draftsight celkem ujde. Zkoušel jsem jej cca před 2 roky. Vzhledem k tomu, že jsem odkojený Autocadem (denně v práci), tak jsem se nedokázal přenést přes až příliš zjednodušené tiskové funkce. Ale na takové to domácí cadění to stačí.
Zamčeno