Na dotaz příkazu z článku po čisté instalaci hlásí TRIM funkční, takže to umí už bez zásahu uživatele.
Mno a na ty doporučené optimalizace po vyzkoušení jsem se vyignoroval, neboť zápis nebyl příliš zvýšený. Tahám na disk poštu se všemi blbinami a denní přepis bloků 0.8-1.2 GB, takže při takové přepisovací morálce, jak ukázal níže uvedený test, by disk vydržel ještě 20 generací po mě.
Ovšem jsem se při samotném testu funkčnosti TRIM nedobral stejného výsledku jako s minulým SSD, neboť mi při čtení souboru přímo ze sektoru vrací samé 0 ještě před smazáním

Jistě, moje první SSD na doma nemělo šifrované /home natož šifrovaný celý disk, tak to fungovalo a bylo by blbý, kdyby šifrovaný disk šel číst po sektorech.

Kromě toho je v /etc/cron.weekly tento script:
Kód: Vybrat vše
#!/bin/sh
# call fstrim-all to trim all mounted file systems which support it
set -e
# This only runs on Intel and Samsung SSDs by default, as some SSDs with faulty
# firmware may encounter data loss problems when running fstrim under high I/O
# load (e. g. https://launchpad.net/bugs/1259829). You can append the
# --no-model-check option here to disable the vendor check and run fstrim on
# all SSD drives.
exec fstrim-all
Jinak toto je můj Intel 320 40GB co jsem poskytl k testu, tak můžete pročíst co vydrží. http://diit.cz/tagy/ssd-deep-in-hell Už tam sice není, že ještě žije a je teď dlouhodobě uložený k ledu na test data retention. Nicméně test měl prokázat a hlavně vyvrátil, že ho můžete za normálního provozu zničit zapisováním. Sice je to myslím 25nm technologie, takže ani dnes po odpočtu snížení počtu zápisů u dnešní technologie nehrozí ho uzapisovat, ale spíš tentokrát bude asi možná už problémem data retention, pokud by disk zůstal déle nepřipojený k napájení a nemohla probíhat častá/soustavná kontrola čitelnosti dat.
A co se týká panikaření s ukládáním dat na plotnu:
1) je-li SSD a datový HDD v bedně pospolu, tak při poruše zdroje zařve obojí.
2) je-li SSD a datový HDD v ntb, bývají spolu ztraceni/ukradeni.
Tedy tato kombinace má pouze smysl, pokud se pracovní data na SSD nevejdou/ uložení není důvodné z ekonomických důvodů ceny úložiště.
a) osvědčilo se, když jsou už nutné SSD a HDD pospolu, aby HDD neměl jen funkci úložiště, ale byl na něm i instalován záložní operační systém pro případ zdechnutí SSD.
b) pokud se data vejdou na SSD, tak je HDD napevno zbytečné a lepší řešení je HDD do USB z důvodu bezpečnosti jak elektrické, tak ztráty/krádeže, když nejsou pospolu.
Tohle je jen obecně, ostatní přizpůsobení k požadovanému účelu podle vkusu každého soudruha.
Nicméně netřeba se vlka báti a směle do SSD a kromě zálohování dat (tak jako tak to jistě děláte) je zbytečné cokoliv řešit s optimalizacemi, zápisy, vzhledem k ceně SSD, pokud ho nechcete odkázat plně funkční pravnukům.
P.S. vše kupuji až je to na trhu 1-1,5roku a to najmě u SSD bych doporučil pokud to není nutné teď koupit, posečkat jak se v praxi osvědčí samsugovo TLC, i když těžce cenou a výkonem drtí konkurenci. Taktéž bych doporučil nechat vyhnít menší nm pod 20 a dát tomu čas, co zkušenosti uživatelů ukáží v čase. Aby vaše první SSD nebylo zklamáním a ukvapeně je nezavrhli.