Ahoj.
Chcel by som do kontext.menu subor.manazera Caja (linuxmint-17.2-mate-64bit) integrovat polozku Shred (prip. Wipe) pre bezpecne mazanie vybraneho suboru/adresara. Urobil som niekolko pokusov podla vygooglenych tutorialov - neuspesne. Nepomohol ani experiment s istalaciou rozsirenia "shred-nautilus-actions" pre Nautilus. Kontext Shred je v Nautilus sice funkcny, ale nie v Caja. Chcem mysoidne ovladanie Shred v Caja bez pouzitia CLI (nevhodne pre bfu). Shred-funkcionalita pre konkretny subor je riesitelna prikazom "shred -u %" (vid zdroj [3]), ale hladam cez Caja-rozsirenia komfortnejsie riesenie. Poskytne niekto funkcny tutorial?
Dakujem.
Zdroj:
[1] http://www.upubuntu.com/2011/06/add-mor ... click.html
[2] http://www.dedoimedo.com/computers/shred.html
[3] http://cipricuslinux.blogspot.sk/2013/0 ... -menu.html
Integracia Shred v Caja
Integracia Shred v Caja
linuxmint-17.2-mate-64bit, kernel-4.1.2
CPU i3, RAM 4G
CPU i3, RAM 4G
Re: Integracia Shred v Caja
Ahoj, musíš udělat script, nastavit na něm spustitelnost a ten pak nahrát do ~.config/caja/scripts/muj_skript pak by měl být vidět v kontextovém menu v položce Skripty
LinuxMint 19 MATE (64bit) # MSI Z77A-G43, i3-3220 CPU @ 3.30GHz, NVIDIA GeForce GT 730, KHX1600C9D3P1K2/32G, WD20EFRX, Kernel: 4.15.0-43-generic x86_64
vdaka za odpoved,
ale tento postup je pre mna komplikovany, asi by som to pri dalsom studiu aj zvladol, ale tuning linuxu nie je mojou hlavnou cinnostou (zameranie a casove dovody). myslel som, ze existuje nejake rychle "klikoidne" riesenie nevyzadujuce pisanie scriptov. (???) to skutocne nikto funkcionalitu bezpecneho mazania v linuxe (mint) nepotrebuje mat implementovanu v kontext.menu hned po instalacii? zda sa mi zvlastne, ze je moznost bezproblemovo a intuitivne sifrovat disky (co je uzitocne), ale shred je potrebne do menucka krkolomne (aspon z mojho pohladu) spojazdnit cez scripty vlozene do skrytych adresarov. pritom shred je sucastou distra. ak to nie je zamer, tak je to nedorobok. toto su moje vyhrady k akejkolvek distribucii linuxu, ktora ma ambiciu byt uzivatelsky privetivou a bezpecnou alternativou k widlam. inak mint mam rad, ale chcem ho pouzivat ako nastroj a nie pozierac casu pri laborovani.
kritiku prosim nebrat osobne. este raz vdaka za ochotu a odpoved.
ale tento postup je pre mna komplikovany, asi by som to pri dalsom studiu aj zvladol, ale tuning linuxu nie je mojou hlavnou cinnostou (zameranie a casove dovody). myslel som, ze existuje nejake rychle "klikoidne" riesenie nevyzadujuce pisanie scriptov. (???) to skutocne nikto funkcionalitu bezpecneho mazania v linuxe (mint) nepotrebuje mat implementovanu v kontext.menu hned po instalacii? zda sa mi zvlastne, ze je moznost bezproblemovo a intuitivne sifrovat disky (co je uzitocne), ale shred je potrebne do menucka krkolomne (aspon z mojho pohladu) spojazdnit cez scripty vlozene do skrytych adresarov. pritom shred je sucastou distra. ak to nie je zamer, tak je to nedorobok. toto su moje vyhrady k akejkolvek distribucii linuxu, ktora ma ambiciu byt uzivatelsky privetivou a bezpecnou alternativou k widlam. inak mint mam rad, ale chcem ho pouzivat ako nastroj a nie pozierac casu pri laborovani.
kritiku prosim nebrat osobne. este raz vdaka za ochotu a odpoved.
linuxmint-17.2-mate-64bit, kernel-4.1.2
CPU i3, RAM 4G
CPU i3, RAM 4G
Osobně nevidím smysl v nějakém bezpečném mazání souborů, když je disk šifrovaný a proto to nikdo taky asi moc neřeší.
Fedora 32 MATE 64bit; kernel 5.8.11
CPU: Ryzen 9 3600X (12 core); RAM: 32 GiB
CPU: Ryzen 9 3600X (12 core); RAM: 32 GiB