Problemý v začátcích (Instalace a aktualizace softwaru)
Problemý v začátcích (Instalace a aktualizace softwaru)
Předem omluvte název tématu ale jsem nováčkem ve světě linuxu.
A budu se ptát na různé věci a problémy v začátcích které mě postihnou a je pro mě lepší když to bude v jednom tématu.
Děkuji za pochopení.
Jako první problém jsem narazil při instalaci "java" stáhnul jsem si archiv "jre-8u66-linux-x64.tar.gz" ze stránek "java.com"
Ale nenašel jsem v archivu žádný spouštěcí soubor...
Podle návodu zde: http://java.com/en/download/help/linux_x64_install.xmlt
Bych měl být schopný instalaci provést sám co ale nechápu jak to je u linuxu jestli je jedno kam nainstaluji javu...
Defaultní cesta by měla být tato "/usr/java/" může se stát problém když bych javu nainstaloval třeba do "/media/java/" ?
Další věc co nechápu je aktualizace javi bude se provádět sama jako u windows v určitých intervalech se bude pokoušet zjišťovat jestli není dostupná nová verze?
Nebo se vše bude aktualizovat na ráz to myslím jako OS mint + software a (sowtware který nainstaluji tímto způsobem takzvaně ručně)?
Pak jsem četl že je možné udělat takzvanou kompilaci převést "jre-8u66-linux-x64.tar.gz" na "DEB balík" který pak mohu spravovat pomocí "správce balíků Synaptic"
Protože jestli se nepletu a nainstaluji javu podle návodu nebude možné jí spravovat pomocí programu Synaptic protože se nejedná o DEB balík.
Nevím jaké to má výhody ale co nechápu vůbec jak by pak probíhala aktualizace v tomto případě java DEB balík se bude automaticky aktualizovat pomocí oficiálních zdrojů z repositářů jako nový balík nebo to budu muset dělat ručně ?
Proč si rovnou nemohu stáhnout deb balík ze stránek java.com ?
Děkuji za odpovědi a prosím o vysvětlení vím že asi existuje jednoduchá cesta jak nainstalovt javu ale chci pochopit problematiku...
A budu se ptát na různé věci a problémy v začátcích které mě postihnou a je pro mě lepší když to bude v jednom tématu.
Děkuji za pochopení.
Jako první problém jsem narazil při instalaci "java" stáhnul jsem si archiv "jre-8u66-linux-x64.tar.gz" ze stránek "java.com"
Ale nenašel jsem v archivu žádný spouštěcí soubor...
Podle návodu zde: http://java.com/en/download/help/linux_x64_install.xmlt
Bych měl být schopný instalaci provést sám co ale nechápu jak to je u linuxu jestli je jedno kam nainstaluji javu...
Defaultní cesta by měla být tato "/usr/java/" může se stát problém když bych javu nainstaloval třeba do "/media/java/" ?
Další věc co nechápu je aktualizace javi bude se provádět sama jako u windows v určitých intervalech se bude pokoušet zjišťovat jestli není dostupná nová verze?
Nebo se vše bude aktualizovat na ráz to myslím jako OS mint + software a (sowtware který nainstaluji tímto způsobem takzvaně ručně)?
Pak jsem četl že je možné udělat takzvanou kompilaci převést "jre-8u66-linux-x64.tar.gz" na "DEB balík" který pak mohu spravovat pomocí "správce balíků Synaptic"
Protože jestli se nepletu a nainstaluji javu podle návodu nebude možné jí spravovat pomocí programu Synaptic protože se nejedná o DEB balík.
Nevím jaké to má výhody ale co nechápu vůbec jak by pak probíhala aktualizace v tomto případě java DEB balík se bude automaticky aktualizovat pomocí oficiálních zdrojů z repositářů jako nový balík nebo to budu muset dělat ručně ?
Proč si rovnou nemohu stáhnout deb balík ze stránek java.com ?
Děkuji za odpovědi a prosím o vysvětlení vím že asi existuje jednoduchá cesta jak nainstalovt javu ale chci pochopit problematiku...
Naposledy upravil(a) Uzivatel dne 08 pro 2015, 11:54, celkem upraveno 1 x.
Re: Problemý v začátcích linuxáka
.
Linux Mint 17.3 "Rosa" - MATE (64-bit) som neskusal, ale je dost pravdepodobne, ze uz ma javu v ramci instalacie.
V tom programe Synaptic do vyhladavacieho pola napis java
a tam kde mas vlavo zeleny stvorcek (ctverecek) - to je nainstalovane.
Alebo ked do Terminalu napises:
Tak ti ma vypisat cestu k spustitelnemu suboru javy.
.
Linux Mint 17.3 "Rosa" - MATE (64-bit) som neskusal, ale je dost pravdepodobne, ze uz ma javu v ramci instalacie.
V tom programe Synaptic do vyhladavacieho pola napis java
a tam kde mas vlavo zeleny stvorcek (ctverecek) - to je nainstalovane.
Alebo ked do Terminalu napises:
Kód: Vybrat vše
which java
.
.
Re: Problemý v začátcích linuxáka
ahoj a vitaj
k jave: do terminálu si zadaj
nepíšeš, za akým účelom chceš javu inštalovať ale nevadí, v LM 17.3 je určite nainštalovaná
tak si najprv ujasnime, či ti táto verzia vyhovuje alebo potrebuješ niečo konkrétne, iné
k príspevku:
priateľu, názov svojho príspevku si si zvolil veeeľmi nešťastne
dnes si ho niekto prečíta, pretože bude medzi poslednými ale zajtra, pozajtra oň nikto nezavadí práve kvôli názvu
premenuj ho nejak výstižnejšie prosím, ak to tu bude prezerať niekto zbehlý v jave, tak si to skôr otvorí a poradí
---
na ďalšie problémy vytvor nové príspevky a správne ich zaraď, ver mi, máš tak väčšiu šancu, že ti bude otázka zodpovedaná
k jave: do terminálu si zadaj
java -version
tak si najprv ujasnime, či ti táto verzia vyhovuje alebo potrebuješ niečo konkrétne, iné
k príspevku:
priateľu, názov svojho príspevku si si zvolil veeeľmi nešťastne
dnes si ho niekto prečíta, pretože bude medzi poslednými ale zajtra, pozajtra oň nikto nezavadí práve kvôli názvu
premenuj ho nejak výstižnejšie prosím, ak to tu bude prezerať niekto zbehlý v jave, tak si to skôr otvorí a poradí
---
na ďalšie problémy vytvor nové príspevky a správne ich zaraď, ver mi, máš tak väčšiu šancu, že ti bude otázka zodpovedaná
Re: Problemý v začátcích (Instalace a aktualizace softwaru)
kamowski: Děkuji tento příkaz jsem také našel měl jsem počkat javu nainstalovanou mám 
java version "1.7.0_85"
OpenJDK Runtime Environment (IcedTea 2.6.1) (7u85-2.6.1-5ubuntu0.14.04.1)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 24.85-b03, mixed mode)
Pomocí programu Správce Aktualizací jsem novou verzi javi ale nenašel.
Jak jí mám aktualizovat ?

java version "1.7.0_85"
OpenJDK Runtime Environment (IcedTea 2.6.1) (7u85-2.6.1-5ubuntu0.14.04.1)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 24.85-b03, mixed mode)
Pomocí programu Správce Aktualizací jsem novou verzi javi ale nenašel.
Jak jí mám aktualizovat ?
ako začiatočník, by si si mal najprv aspoň niečo málo prečítať o operačnom systéme, ktorý chceš používať
napr. tu: http://www.linux-mint-czech.cz/dokumenty/Uzivatel.pdf
dá sa to aj takto, otázka-odpoveď ale je to zdĺhavé a bez zaručeného efektu
prebehni si ten návod a potom budeš vedieť aj lepšie formulovať otázku
---
Správca aktualizácií sa stará o operačný systém a všetok softvér nainštalovaný v pc,
teda takmer o všetok sw.
Nerieši sw, ktorý si si pridal zo stiahnutých .deb balíčkov bez toho, aby si pridal aj ich zdroj (ppa), tie si musíš sledovať sám.
Správca aktualizácii porovná tvoje verzie s verziami dostupnými v zdrojoch a ak nájde niečo novšie, ponúkne ti aktualizáciu.
Nikdy nezačne aktualizovať bez tvojho súhlasu !!!
Ak žiadne novšie verzie dostupné v zdrojoch nie sú, nič neponúkne.
napr. tu: http://www.linux-mint-czech.cz/dokumenty/Uzivatel.pdf
dá sa to aj takto, otázka-odpoveď ale je to zdĺhavé a bez zaručeného efektu
prebehni si ten návod a potom budeš vedieť aj lepšie formulovať otázku
---
Správca aktualizácií sa stará o operačný systém a všetok softvér nainštalovaný v pc,
teda takmer o všetok sw.
Nerieši sw, ktorý si si pridal zo stiahnutých .deb balíčkov bez toho, aby si pridal aj ich zdroj (ppa), tie si musíš sledovať sám.
Správca aktualizácii porovná tvoje verzie s verziami dostupnými v zdrojoch a ak nájde niečo novšie, ponúkne ti aktualizáciu.
Nikdy nezačne aktualizovať bez tvojho súhlasu !!!
Ak žiadne novšie verzie dostupné v zdrojoch nie sú, nič neponúkne.
Pochopit
Naposledy upravil(a) Kebab dne 13 čer 2016, 23:04, celkem upraveno 1 x.
Ne! Co je dodáváno v podobě binárek nebo zdrojových souborů nemá obvykle integraci do aktualizací systému. Ovšem není vyloučeno, že aplikace dokáže upozornit na novou verzi.Další věc co nechápu je aktualizace javi bude se provádět sama jako u windows v určitých intervalech se bude pokoušet zjišťovat jestli není dostupná nová verze?
Deb balíky se aktualizují samy, jen pokud je v nich obsažen nový repozitář, ve kterém budou pro něj aktualizace.Nevím jaké to má výhody ale co nechápu vůbec jak by pak probíhala aktualizace v tomto případě java DEB balík se bude automaticky aktualizovat pomocí oficiálních zdrojů z repositářů jako nový balík nebo to budu muset dělat ručně ?
Protože to dá nějakou práci a deb není jediný formát. SUSE nebo Fedora mají rpm. O tvorbu balíků se starají až správci distribucí.Proč si rovnou nemohu stáhnout deb balík ze stránek java.com ?
ad instalace)
Z toho tar gz stačí jen rozbalit a používat. Nicméně pro lepší integraci se systémem existují přesně daná umístění.
/opt -> externí aplikace (chrome, firefox, cokoliv dalšího)
/bin -> binární soubory společné napříč distribucemi
/sbin -> administrátorské binární soubory společné napříč distribucemi
/usr/bin -> binární soubory distribuce
/usr/sbin -> administrátorské binární soubory distribuce
/usr/local/bin -> binárky uživatele/stroje (sem by mohl přijít rozbalený archiv javy)
/usr/local/sbin -> administrátorské binárky uživatele/stroje
Adresáře *.bin jsou na PATH, takže pak stačí napsat jen java a ta se automaticky najde.
POkud se instaluje jinam, například do /opt, je nutné si udělat ještě alias:
update-alternatives --install /usr/bin/java java /opt/jdkXY/jre/bin/java 10
update-alternatives --config java
Fedora 32 MATE 64bit; kernel 5.8.11
CPU: Ryzen 9 3600X (12 core); RAM: 32 GiB
ta java se aktualizuje automaticky přes správce aktualizací tak stačí počkat až se tam objeví já teď mám aktuálně:
java [ michal: ~ ]$ java -version
java version "1.7.0_91"
OpenJDK Runtime Environment (IcedTea 2.6.3) (7u91-2.6.3-0ubuntu0.14.04.1)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 24.91-b01, mixed mode)
LinuxMint 19 MATE (64bit) # MSI Z77A-G43, i3-3220 CPU @ 3.30GHz, NVIDIA GeForce GT 730, KHX1600C9D3P1K2/32G, WD20EFRX, Kernel: 4.15.0-43-generic x86_64
Alconius, sedmička je už dávno zastaralá a osmička se ne a ne dostat do distribuce.
Fedora 32 MATE 64bit; kernel 5.8.11
dovolím si nesúhlasiť, predpokladám však, že sa jedná len o zle formulované vety, ktoré mali znieť v tom zmysle, že:segfault píše:Deb balíky se aktualizují samy, jen pokud je v nich obsažen nový repozitář, ve kterém budou pro něj aktualizace.[/code]Allconius píše:ta java se aktualizuje automaticky přes správce aktualizací ....
"...správca aktualizácií automaticky PONÚKNE aktualizáciu, ak je dostupná..."
žiaden balík sa nemá čo aktualizovať bez odsúhlasenia užívateľom s root právami