Jsem zkušený uživatel PC, ale vždy to byl Win, jen občas nastavování routerů s OS Mikrotik běžících na ořezaném Linuxu. Chci sdílet svoji první zkušenost a to v rámci cíle, aby lidé používali tento úžasný software a mohli jsme se osvobodit... Proto beru za důležité, aby Linux byl opravdu uživatelsky přívětivý, dokonce více, než stávající mainstream Windows.
Před cca 14 dny jsem si řekl, že už těch nefunkčních komerčních produktů mám dost a nainstaloval si Linux Mint 64bit Cinnamon 17 na svůj cca 4 roky starý PC (notebook).
Positiva:
- nabootování celého systému z USB/CD se všemi programy, úžasné.
- instalace svižná a se spoustou softu
- okamžitá orientace, mohl jsem bez potíží pracovat dál
- oproti Win 7 64bit, je systém srovnatelně rychlý, ale ve Win 7 jsou často nesmyslné prodlevy, kdy dám třeba mazat soubor a chvíli se nic neděje. Aplikace nabíhají dlouho, pořád si to někam šahá a "něco" dělá. To je v Linuxu rychlejší. Celkové zrychlení systému jsem nezaznamenal (to mě trochu mrzí).
- instalace programů je parádní
- obrovská úleva je rychlost (okamžitě) otevírání PDF dokumentů, ve Win se Adobre Reader otevíral vždy klidně 10-15s
S čím mám menší či větší potíže po přechodu z Win 7:
- při uspat na disk, se již nepodaří Linux probudit, naběhne myslím pozadí, ale nic víc, musím to natvrdo vypnout
- otravné časté aktualizace; rád bych aby se stáhli a instalovali automaticky (to bylo ve Win podobné)
- Při posílání souborů ve Skypu se odešlou, ale zůstanou jako nestažené. Musím to vždy rušit. Skype klient je v Linuxu přeci jenom slabší, ale funkční.
- spodní hlavní panel je maličký, nízký a nejde zvětšit
- hlavní panel nejde přesunout na bok (měl jsem jej ve Win vlevo a široký)
- co mě dost vadí je, že nejde přesouvat soubory mezi aplikacemi přes hlavní panel. Ve Win jsem vzal soubor a přesunul jej na hlavní panel do mailového klienta nebo skypu a dal jsem jej vložit. To nejde, aplikace musí být vedle sebe v oknech, což je nepraktické.
- problémy s flash hrami (když je hraje 5 letý kluk na mém PC či já s ním). Ve Firefoxu sice fungují (např. tankionline.com), ale FPS 5-10 snímků (ve Win 40-60). V Chrome jsem nahrál aktuální Flash a aktivoval akceleraci a tam už to funguje lépe, ale FPS je kolem 30 a kvalita zobrazování o mnoho horší. Nesvodobný ovladač pro Ati HD Radeon Mobility 4xxx jsem četl není od verze Mint 14 funkční, takže to je dost omezení. Souhlasím, že prostě flash je náročná a divná aplikace a do prohlížeče nepatří, ale realita je hold taková.
- máme nekvalitní wifi, ale i přes slabší signál fungovala bez potíží ve Win. V Linuxu se tak 1-2x za den odpojí, stačí abych ji deaktivoval a aktivoval a již se hned zase připojí, jinak funguje OK.
- stav baterie notebooku v tray ikonách se obvykle zobrazuje jako 0 %, ale občas tam skočí 100 %
- prohlížeč dokumentů otevře často PDf velmi zvětšené a musím měnit na 100 % či na automatické a nejde nastavit, jak se má standardně otevírat.
Tak za mě po asi 2 týdnech.