jak přejít z Linux Mintu 13 na Linux Mint 14 [vyřešeno]
jak přejít z Linux Mintu 13 na Linux Mint 14 [vyřešeno]
jak přejít z Linux Mintu 13 na Linux Mint 14, aniž bych musel instaloval LM znovu? V Ubuntu fungovalo přechod na vyšší verzi.
Kdo si s MINTem hraje, nezlobí.
Re: jak přejít z mint 13 na 14
Máme na to článek, doporučuji přečíst, ať víš o co tam jde... a nebo to vem jenom jako návod http://www.linux-mint-czech.cz/upgrade-linux-mint/
Zažraný linuxový liberál
---
HTC One V - 512 MB RAM, 1GHz - Android 4.0.3, HTC Sense
Cubie Board - 1GB RAM, 1GHz ARM, Linaro 13.04
Lenovo IdeaPad - 8GB RAM, i5, Linux Mint 13 Maya, Cinnamon 2.0.?
---
HTC One V - 512 MB RAM, 1GHz - Android 4.0.3, HTC Sense
Cubie Board - 1GB RAM, 1GHz ARM, Linaro 13.04
Lenovo IdeaPad - 8GB RAM, i5, Linux Mint 13 Maya, Cinnamon 2.0.?
KOLEGA píše:Máme na to článek, doporučuji přečíst, ať víš o co tam jde... a nebo to vem jenom jako návod http://www.linux-mint-czech.cz/upgrade-linux-mint/
děkuji za odpověď. Zřejmě udělám nový instal. Jakmile stáhnu ISO a bude více času.
Kdo si s MINTem hraje, nezlobí.
Reinštalácia linuxu
mám jeden hdd, na ktorom si skúšam rôzne distrá, prostredia...(dá sa to robiť aj vo virtualboxe ale takto to mám radšej
)
dám sem postup, ako to riešim ja, možno sa to niekomu, kto to ešte nerobil zíde
hdd mám rozdelený takto:
10GB "/"
2GB swap
zbytok "/home"
----
prečo to robím takto:
- väčšine linuxových distribúcií stači na "/" 5-6 GB, nakoľko nezvyknem doinštalovať kvantá ďalších programov, 10 GB bude dosť
- mám staršie "železá" a tam sa odporúča pre swap 2xRAM
- zbytok dám na "/home" aby som si nemusel všetko stále znova a znova zálohovať a aby som mohol používať nasledujúci spôsob na preinštalovanie
----
aby sme si rozumeli:
adresár = zložka, folder, to je ten kufrík, do ktorého si dávam ďalšie veci
súbor = file, to je ikonka, ktorá má za názvom bodku a nejakú koncovku (názov.xxx)
(sem patrí poznámka 1)
- vložím LIVE DVD, spustím a začína
PRÍPRAVA:
- otvorím /home
- kliknem pravým tlačidlom myši na /USER (ja) a vyberiem "open as administrator"
- Ctrl-H zobrazím aj skryté súbory a adresáre
- Ctrl-A označím (vysvietim) všetko
- držím Ctrl a odznačím:
dokumenty, hudba, obrázky, plocha, stiahnuté, šablóny, video.... (podľa toho, ktoré adresáre používam, prázdne netreba) a potom zo skrytých adresárov, kde sú uložené moje nastavenie programov, ktoré používam:
.luckybackup, .mozilla, .opera, .purple (tu sú skryté súbory pre pidgin), .Skype, .thunderbird
(opäť si každý vyberie to, čo používa)
ak mám aj nejaké súbory v /home/user, podľa potreby označím aj tie
SKONTROLUJEM, ČI SOM NIEČO NEVYNECHAL ABY SOM O TO NEPRIŠIEL !!!
ak mám dôležité adresáre a súbory odznačené (nevysvietené) dám SHIFT-DEL a všetko ostatné zmažem.
----
prečo to robím takto:
medzi skrytými adresármi a súbormi sú aj nastavenia tej ktorej distribúcie/prostredia, ktoré by mi mohli spôsobiť, že po inštalácii bude moje prostredie iné ako má byť.
Príklad: ak som v pôvodnom prostredí mal dva panely (hore a dole), budem ich mať aj v novom atď..
----
INŠTALÁCIA:
- na ploche je ikonka "inštalovať na disk", túto spustím
- vyberiem jazyk, miesto, rozloženie klávesnice...
- preklikám sa až k ponuke spôsobu inštalácie, tu si vyberiem "ručnú" (manuálnu, inú....)
- zobrazia sa mi moje 3 partície:
vyberiem prvú 10GB (tam som mal "/" ) - zmeniť - nastavím na ext4 - prípojný bod "/" - zaškrtnem "formátovať"
vyberiem druhú 2GB (tam som mal swap) - zmeniť - skontrolujem, či tam je swap
vyberiem tretiu (tam som mal "/home") - zmeniť - nastavím na ext4 - prípojný bod "/home" - NEFORMÁTOVAŤ
OPÄŤ SKONTROLUJEM, ČI TO JE OK, "/home" NEFORMÁTOVAŤ!!!
(ak som live dvd spustil z usb kľúča, skontrolujem, či mi boot tabuľku ide zapísať na hdd (hda, sda...) a nie na usb, to by ma čakakla nová inštalácia)
a môžem inštalovať
PO INŠTALÁCII:
- dám aktualizovať
- doinštalujem programy, ktoré chcem, potrebujem... a nie sú ešte nainštalované
(sem patrí poznámka 2)
- doinštalujem jazykovú podporu: menu -> predvoľby -> jazyková podpora
Reštartujem aby sa mi to celé "poslovenčilo"
a vytešujem sa, aký som šikovný
Niektoré veci si ešte doladím ale to sú už detaily.
ešte v pôvodnej distribúcii (ak je to mint) si cez menu -> správa -> zálohovací nástroj (mintbackup) môžem urobiť zálohu programov, ktoré som si doinštaloval a uložiť do niektorého adresára, ktorý nebudem mazať
že jedinečné súbory a adresáre (mnou vytvorené dokumenty, šablóny, fotky, iné práce) mám zálohované na ext.hdd, by dnes mala byť už samozrejmosť a o to ostatné sa nestrachujem
poznámka 2:
ak som si vytvoril zálohu programov, môžem spustiť ich obnovu a nemusím ich doinštalovať ručne
mám jeden hdd, na ktorom si skúšam rôzne distrá, prostredia...(dá sa to robiť aj vo virtualboxe ale takto to mám radšej

dám sem postup, ako to riešim ja, možno sa to niekomu, kto to ešte nerobil zíde

hdd mám rozdelený takto:
10GB "/"
2GB swap
zbytok "/home"
----
prečo to robím takto:
- väčšine linuxových distribúcií stači na "/" 5-6 GB, nakoľko nezvyknem doinštalovať kvantá ďalších programov, 10 GB bude dosť
- mám staršie "železá" a tam sa odporúča pre swap 2xRAM
- zbytok dám na "/home" aby som si nemusel všetko stále znova a znova zálohovať a aby som mohol používať nasledujúci spôsob na preinštalovanie
----
aby sme si rozumeli:
adresár = zložka, folder, to je ten kufrík, do ktorého si dávam ďalšie veci
súbor = file, to je ikonka, ktorá má za názvom bodku a nejakú koncovku (názov.xxx)
(sem patrí poznámka 1)
- vložím LIVE DVD, spustím a začína
PRÍPRAVA:
- otvorím /home
- kliknem pravým tlačidlom myši na /USER (ja) a vyberiem "open as administrator"
- Ctrl-H zobrazím aj skryté súbory a adresáre
- Ctrl-A označím (vysvietim) všetko
- držím Ctrl a odznačím:
dokumenty, hudba, obrázky, plocha, stiahnuté, šablóny, video.... (podľa toho, ktoré adresáre používam, prázdne netreba) a potom zo skrytých adresárov, kde sú uložené moje nastavenie programov, ktoré používam:
.luckybackup, .mozilla, .opera, .purple (tu sú skryté súbory pre pidgin), .Skype, .thunderbird
(opäť si každý vyberie to, čo používa)
ak mám aj nejaké súbory v /home/user, podľa potreby označím aj tie
SKONTROLUJEM, ČI SOM NIEČO NEVYNECHAL ABY SOM O TO NEPRIŠIEL !!!
ak mám dôležité adresáre a súbory odznačené (nevysvietené) dám SHIFT-DEL a všetko ostatné zmažem.
----
prečo to robím takto:
medzi skrytými adresármi a súbormi sú aj nastavenia tej ktorej distribúcie/prostredia, ktoré by mi mohli spôsobiť, že po inštalácii bude moje prostredie iné ako má byť.
Príklad: ak som v pôvodnom prostredí mal dva panely (hore a dole), budem ich mať aj v novom atď..
----
INŠTALÁCIA:
- na ploche je ikonka "inštalovať na disk", túto spustím
- vyberiem jazyk, miesto, rozloženie klávesnice...
- preklikám sa až k ponuke spôsobu inštalácie, tu si vyberiem "ručnú" (manuálnu, inú....)
- zobrazia sa mi moje 3 partície:
vyberiem prvú 10GB (tam som mal "/" ) - zmeniť - nastavím na ext4 - prípojný bod "/" - zaškrtnem "formátovať"
vyberiem druhú 2GB (tam som mal swap) - zmeniť - skontrolujem, či tam je swap

vyberiem tretiu (tam som mal "/home") - zmeniť - nastavím na ext4 - prípojný bod "/home" - NEFORMÁTOVAŤ
OPÄŤ SKONTROLUJEM, ČI TO JE OK, "/home" NEFORMÁTOVAŤ!!!
(ak som live dvd spustil z usb kľúča, skontrolujem, či mi boot tabuľku ide zapísať na hdd (hda, sda...) a nie na usb, to by ma čakakla nová inštalácia)
a môžem inštalovať
PO INŠTALÁCII:
- dám aktualizovať
- doinštalujem programy, ktoré chcem, potrebujem... a nie sú ešte nainštalované
(sem patrí poznámka 2)
- doinštalujem jazykovú podporu: menu -> predvoľby -> jazyková podpora
Reštartujem aby sa mi to celé "poslovenčilo"

Niektoré veci si ešte doladím ale to sú už detaily.
ešte v pôvodnej distribúcii (ak je to mint) si cez menu -> správa -> zálohovací nástroj (mintbackup) môžem urobiť zálohu programov, ktoré som si doinštaloval a uložiť do niektorého adresára, ktorý nebudem mazať
že jedinečné súbory a adresáre (mnou vytvorené dokumenty, šablóny, fotky, iné práce) mám zálohované na ext.hdd, by dnes mala byť už samozrejmosť a o to ostatné sa nestrachujem
poznámka 2:
ak som si vytvoril zálohu programov, môžem spustiť ich obnovu a nemusím ich doinštalovať ručne

Naposledy upravil(a) kamowski dne 15 pro 2012, 09:32, celkem upraveno 5 x.
Kámo, napiš to pls na web jako článek... ať to vidí i nováčci