rozdělení disku po instalaci

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zamčeno
Zpráva
Autor
rosta

rozdělení disku po instalaci

#1 Příspěvek od rosta »

zdravím, pročítal jsem fóra ale nenašel jsem odpověď na můj problém. Zkouším přejít na Linux a z vlastní blbosti jsem nainstaloval Linux Mint na disk SSD 158 GB. Problém je v tom že jsem asi něco při instalaci přehlédl a Linux zabral celý disk. Chtěl jsem jej rozdělit a dát na druhou půlku fotky z Picasy abych měl přístup i z win.
Proto prosím o radu jestli lze dodatečně rozdělit disk anebo musím udělat novou instalaci ?
Nainstaloval jsem si Gparted ale s tím to nejde anebo neumím.
moc děkuji
kamowski

Re: rozdělení disku po instalaci

#2 Příspěvek od kamowski »

rosta píše: 25 lis 2017, 21:42... Nainstaloval jsem si Gparted ale s tím to nejde anebo neumím. ...
správne je B
Gparted je mocný nástroj ale pracuje iba s odpojenými oblasťami, nakoľko píšeš, že máš len jeden oddiel, na ňom je systém, ktorý nevieš odpojiť a zároveň v ňom pracovať so spusteným programom
ako píše redhawk, riešením je live mód
opäť spusti inštalačné médium LM, v LIVE móde si spusti Gparted (je v ponuke programov) a v ňom si otvor ten hdd
tu je pekne aj s obrázkami popísané, ako si tú oblasť zmenšíš aj ako si vytvoríš nové partície

---
ak sa chceš niekoľko hodín hrať, hľadať info a učiť sa, tak áno, toto je cesta
ak chceš mať rýchlo funkčný os, tak odporúčam novú inštaláciu, neponáhľaj sa a poriadne si premysli každý krok, Sprievodca inštaláciou ťa nebude súriť, počká :)
návodov ako rozdeliť disk je všade kopa, aj na našom webe
rosta

Re: rozdělení disku po instalaci

#3 Příspěvek od rosta »

kamovski - vřelý dík, operace se povedla a vše chodí. díky
Zamčeno