Využití CPU/Mozila

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zamčeno
Zpráva
Autor
revan03

Využití CPU/Mozila

#1 Příspěvek od revan03 »

Čau,
Chtěl bych Vás poprosit o radu / doporučení ohledně vytížení CPU při použití internetového prohlížeče.

Nainstaloval jsem Linux nint 17.3 xfce.

Moje starozitnost:
Amd sempron 2800+
Ati Radeon x600
~1 gb ram

Prostředí a ovládání je super ale při spuštěni prohlížeče jede cpu většinou na 100% a celkově je načítání stránek velmi pomalé.

Co jsem zkusil:
stahovat orig. ovladače a postupovat podle návodu na netu. Škoda ze po 5 hodinách jsem zjistil, že moje grafika není podporovaná. Ale zkusil jsem si práci s terminálem...

Zapnout hw acceleraci v Mozile - bez výsledku

Otestovat, zda funguje 3d pomocí příkazu v terminálu. Vypadá to že ano. Stejně si ale myslím, že problém je ovladač grafiky.

Je tento problém řešitelný, či musím použít starší verzi/jinou distribuci?

Prosím radu jaká distribuce/verze by pro můj pc vyhovovala nejvíce. Určení pc: prohlížení webu, youtube, stahování.

Diky,
L.
alojz

Re: Využití CPU/Mozila

#2 Příspěvek od alojz »

...nainstaluj CYBERFOX prehliadac...nezatazuje cépéu...
AMD Ryzen 5
RADEON RX 6400 dual
revan03

Re: Využití CPU/Mozila

#3 Příspěvek od revan03 »

Čau,

díky za rady. zkoušel jsem více prohlížečů a problém byl vždy stejný. Vím, že ten pc je starožitnost ale na internet by to stačit mělo. Stále se mi zdá, že všecko táhne jen cpu. Když nedej bože pustím youtube a maximalizuju video, prohlížeč se sekne (100% využití cpu, pěměti 50% volných).

Už jsem to nevydržel a zkoušel nové Xubuntu. Prostředí a jednoduchost opět super, bohužel ani jeden prohlížeč nedokázal přehrát video na youtube (Opět cpu 100%, paměti na 50%)

Nedalo mi to a pustil jsem se do taktování cpu. Dostal jsem se z 1,6 Ghz na asi ~2,1 Ghz. Teplota stabilní. Výsledek stejný...

Ze zoufalosti jsem hledal Linux, kde by šly nesvobodné ovladače amd. Nainstaloval jsem Ubuntu 12.4 Precise Pangolin. Velmi nerad jsem po 2 hodinách zjistil, že ani zde mi to instalaci nesvobodných ovladačů amd nenabídlo. Stáhnul jsem tedy ovladače ze stránek amd a pokusil se je podle návodů nainstalovat. Nepotěšilo mě, když mi v terminálu vyskočilo, že nejsou podporované v této verzi.

Už jsem to vzdával, ale když jsem nainstaloval Chromium, tak výsledek byl mnohem lepší. Stejně to není optimální ale dá se s tím fungovat a videa na youtube se dají přehrát.

Stále se nemohu zbavit dojmu, že celý problém jsou jenom ovladače ke grafice, které nefungují správně a táhne to jen cpu. (Když zkusím "glgears" jede to na 60 fps)

Ještě bych tomu dal poslední šanci a zkusil nějaký Linux, kde by byla podpora "ATI Catalyst™ 9.3 Proprietary Linux x86 Display Driver" což jsou ovladače, které mi to najde na oficiální stránce amd.

Nemáte někdo zkušenost?

Pc bude opravdu pouze pro rodiče na internet, nic jiného tam být nemusí.

Díky,
L.
Zamčeno