podepisovací zařízení Signotec Sigma

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a jejich ovladači
Zpráva
Autor
4JR

podepisovací zařízení Signotec Sigma

#1 Příspěvek od 4JR »

Zdravím,
pokouším se zprovoznit podepisovací zařízení Signotec Sigma, konkrétně model ST-BE105-2-U100-B.
Ze http://en.signotec.com/download/softwar ... -api-java/ jsem stáhl signopad-api-java, knihovnu jsem uložil do /lib jakje psáno v návodu. Pod OpenJDK to nejde spustit, tak jsem nainstaloval Oracle Javu - takže apka spustit jde,ale po připojení zařízení USB kabelem není zařízení nalezeno. Sice se displej na padu rozsvítí, ale aplikace ho nedetekuje.
V terminálu

Kód: Vybrat vše

jr@jr-1000HE ~ $ lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 005 Device 002: ID 0b05:b700 ASUSTek Computer, Inc. Broadcom Bluetooth 2.1
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 002: ID 2133:0001  
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Druhý řádek odspodu - ID 2133:0001 to je ono - ale bez identifikace. Je to problém s USB? Ostatní USB věci fungují.
Tuší někdo jak to zprovoznit na mintu Xfce Petra?
Díky za všechny nápady.
menom

Re: podepisovací zařízení Signotec Sigma

#2 Příspěvek od menom »

Mal by si najst navod pre linux - ak to uz niekto spojazdnil, pripadne sa obratit na support na stranke vyrobcu zariadenia.

Ked ho neidentifikuje vo vypise lsusb, tak system ho nepozna - nevie co za zariadenie je tam pichnute.

Podrobnejsie info mozes vidiet vo vypise

dmesg
Ten sem nekopiruj, lebo je dlhy - ak chces tak ho daj na pastebin.com a sem odkaz.
Ale v prvom rade by si mal najst funkcny navod na instalaciu Zariadenia pre Linux.
Nie navod pre instalacii programu co bezi na jave ( to uz mas ).
.
4JR

#3 Příspěvek od 4JR »

Právě že na stránkách výrobce je uvedeno, že zařízení je podporováno ve Win (včetně ovladačů) a v OSX a Linuxu přes Javu.
Funkční návod na Linux jsem přes Google nenašel, a moje angličtina je dost slabá na smysluplnou komunikaci se suportem, proto se ptám tady, třeba někdo na něco přijde :-)

výpis dmesg s připojeným SignPadem
http://pastebin.com/Jns7yG3w
zařízení je detekované?
ulo

#4 Příspěvek od ulo »

Zařízení systém vidí (úplně na konci vypisu je krasne vidět jak to přečte vsechny info o zařízení). Zkus ještě tu aplikaci spustit z terminalu a dej sem ten výpis.

- posláno z Tapatalku, omluvte tedy překlepy -
LinuxMint 17.3 KDE (64b) - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 8 GB, ATI Radeon HD4350
LinuxMint 17.3 KDE (32b) - DELL Latitude D530
4JR

#5 Příspěvek od 4JR »

Nevím jak apku pustit z terminálu - je v javě. S linuxem už sice nějakej čas koketuju, ale terminál moc nezvládám.
Soubor STPad-Demo-8.5.1.jar pouštím levým myšítkem a volbou Otevřít pomocí "Oracle Java 7 Runtime"
Ale hledal jsem a na stránce výrobce http://en.signotec.com/download/softwar ... rt-driver/ je ovladač - asi není konkrétně pro tenhle model, ale možná to pomůže. Jen nevím co si s tím počít. Dole píšou že je už v jádře -(Included in kernel 2.4.20 or greater!) a když jsem stáhl archiv z http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP/Lin ... sio.tar.gz a rozbalil, tak jsou tam čtyři soubory (ftdi_sio.c, ftdi_sio.h, Makefile, Rules.make). V texťáku jsem prohlédl ten první a našel odkaz na stránku http://ftdi-usb-sio.sourceforge.net/ - ale v tom se ztrácím i s překladačem od Googla :(
Tak kdyby někdo měl chuť, čas a věděl o co jde... budu rád.

Jestli jsem správně pochopil problém tak vzhledem k výpisu dmesg systém o SignPadu ví, jen pro něj není aktivní ovladač (kterej je možná už i v jádře) a pokud ho nějak spustíme, tak by to mohlo fungovat? Nebo jsem úplně mimo mísu?
Zatím všem díky.
segfault

#6 Příspěvek od segfault »

Spouštění java appky z terminálu:

java -jar STPad-Demo-8.5.1.jar
Fedora 32 MATE 64bit; kernel 5.8.11
CPU: Ryzen 9 3600X (12 core); RAM: 32 GiB
4JR

#7 Příspěvek od 4JR »

Děkuji :-)
V terminálu jsem spustil, apka se otevře, ale zařízení není detekováno. Napíše:

jr@jr-1000HE ~/Plocha/signoPAD-API_Java_8.5.1 $ java -jar STPad-Demo-8.5.1.jar
Operation not permitted
Obrázek
V levém horním rohu je HID Devices (po rozkliknutí je možné vybrat Serial Devices nebo HID Dev. over IP) vedle je zašedlé No Devi... detected.
Žádný z možných výběrů to nezmění. Pod Win je v seznamu Device 1 a kliknutím na Get Devices se aktivují ostatní tlačítka - Start a jede to.

Pomůže nějak tohle?

jr@jr-1000HE ~ $ lsmod
Module                  Size  Used by
hid_generic            12492  0 
usbhid                 47361  0 
hid                    87192  2 hid_generic,usbhid
ulo

#8 Příspěvek od ulo »

Takže jsem k tomu něco málo našel... Nejprve se zeptám na takovou hloupou otázku - zkoušel jsi to spouštět s admin právy? Zaujala mě totiž ta hláška "Operation not permitted". Čili z terminálu by to vypadalo takto:

gksudo java -jar STPad-Demo-8.5.1.jar
Pokud to stejně nepomůže (což je možné), tak asi budeš muset zřejmě zkompilovat driver, jak jsi už našel tady: http://ftdi-usb-sio.sourceforge.net/ a podle toho návodu zkontrolovat, jestli je v kernelu pak vidět. To jsou ty příkazy

dmesg | grep -i ftdi
lsusb | grep -i ft
lsmod | grep ft
a nakonec pak

dmesg | tail
Tady řeší problém z kompilací tohoto driveru, takže by ti to mohlo pomoci: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2102748
a ještě jednu vychytávku radí tady: http://stackoverflow.com/questions/1826 ... versions-h

Já tohle zařízení nemám a ani neznám, takže pro mě těžko říct, kde je zakopaný čokl...
LinuxMint 17.3 KDE (64b) - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 8 GB, ATI Radeon HD4350
4JR

#9 Příspěvek od 4JR »

ulo jsi génius :D
původně jsem to spouštěl takhle,

jr@jr-1000HE ~/Plocha/signoPAD-API_Java_8.5.1 $ java -jar STPad-Demo-8.5.1.jar
tedy z adresáře ve kterém je to uloženo, ale bez admin práv - což vedlo k nefunkčnosti a ke hlášce "Operation not permitted"
Další pokusy se včechny dějí v tomhle adesáři.
Tebou navržené

gksudo java -jar STPad-Demo-8.5.1.jar
vyhodí

gksudo: neplatný přepínač - "j"
a delší výpis použitelnejch přepínačú, tak jsem zkusil vypustit -jar

gksudo java STPad-demo-8.5.1.jar
což vede k otevření okna pro zadání hesla, ale pak se nestane nic
další pokus byl tedy

$ sudo java -jar STPad-Demo-8.5.1.jar
a ejhle - je to funkční
mimochodem tenhle příkaz jsem už zkoušel i včera, terminál si ho pamatoval, ale asi jsem ho zadával mimo adesář nebo co, protože to včera nevedlo k úspěchu.
Stejně dobře to funguje když otevřu příslušnej adresář s právy roota a klik pavým myšítkem na soubo .jar a otevřít pomocí Oracle java...
Takže první část problému vyřešena ;), tohle ale bylo jen cvičení - apka je pouze demo k vyzkoušení funkčnosti. SignPad slouží k podepisování dokumentů biometrickým podpisem. V podstatě jde o to, že na vzdáleném serveru ve webové aplikaci vytvořím dokument, ten se skrze javu (plugin v prohlížeči) v novém okně otevře jako .pdf s polem pro podpis, SignPadem podepíšu a podpis se všemi biometickými daty se k dokumentu uloží. Což mi v Linuxu nefungovalo a protože si netroufám testovat to na ostro na pracovním serveru, tak jsem zkoušel tuhle demo apku.
Dalším krokem tedy bude zjistit, jestli jde nějak Firefoxu říct, že pokud oteře okno s dokumentem k podpisu, musí to udělat s právy roota, aby SignPad fungoval.
Jdu testovat a napíšu.

Zatím všem moc díky.

PS: drivery jsem nekompiloval a příkazy dmesg | grep a další zkoušel, ale pochopitelně to nic nevypíše, protože se nepoužívají
ulo

#10 Příspěvek od ulo »

Paráda :-) Tak sem pak napiš, jak to dopadlo s tím Firefoxem ;-)
Zamčeno