instalace na jiná média

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zamčeno
Zpráva
Autor
a958526c

instalace na jiná média

#1 Příspěvek od a958526c »

Dobrý den,
nainstaloval jsem si LM na SSD disk, vše šlapě nádherně, jen mám trošku problém s nedostatkem místa. V notebooku mám ještě 1 tera HDD, bohužel jsem nikde nenašel návod jak balíčky instalovat na tento disk, když systém běží na ssd. Je vůbec tento postup možný? Pokud ano, jak toho prosím docílím?

Děkuji za odpovědi.

dřív jsem používal Fedoru jako druhý operační systém. Tento měsíc jsem se rozhodl kompletně přejít z widlí na linux, a LM mi vyšel jako mnohem použitelnější.
menom

Re: instalace na jiná média

#2 Příspěvek od menom »

Instalovat znova a pri ponuke kam instalovat vybrat Neco jineho/ Nieco ine (rucne urcit kam sa bude instalovat).

Pripojny bod pre system / urcit na ten ssd.
A pre oblast /home urcit pripojny bod na ten velky disk.

Teda dat /home samostatne.
SWAP urcit ak budes pouzivat hibernaciu.
.
a958526c

#3 Příspěvek od a958526c »

děkuji za odpověď,

Takže jestli jsem to správně pochopil, tak nějaké programy na ssd a jiné na hdd mít nemůžu. Jestli je tomu tak, nebylo by nejlepší nastavit přípojný bod pro systém na ssd, a zbývající kapacitu využít pro zrychlení velkého disku (catche). U widlí to tak šlo, předpokládám, že pod linuxem něco podobného taky bude, ale v případě windows musel být systém nainstalovaný na pomalejším disku. Pomalý start přežiju, ale rád bych aby v případě, že už mám notebook naběhnutý bych rád využíval jeho plného výkonu.
Notebook používám jako přenosnou stanici, jde mi v podstatě jen o to abych mohl v práci i doma dělat na stejném železe. Mám delll inspiron 7720

Musím tedy v případě, že chci ssd využívat pro zrychlení druhého disku instalovat linuxový systém taktéž na pomalejší disk nebo je to další věc v které má linux navrch nad windows.
segfault

#4 Příspěvek od segfault »

Jestli je tomu tak, nebylo by nejlepší nastavit přípojný bod pro systém na ssd,
Přesně to psal menom, nemá tedy smysl nad tím polemizovat :)

Jinak ssd lze také využít zároveň jako cache pro velký disk:

http://blog.kylemanna.com/linux/2013/06 ... -tutorial/
http://en.wikipedia.org/wiki/Dm-cache
Fedora 32 MATE 64bit; kernel 5.8.11
CPU: Ryzen 9 3600X (12 core); RAM: 32 GiB
a958526c

#5 Příspěvek od a958526c »

segfault píše:
Jestli je tomu tak, nebylo by nejlepší nastavit přípojný bod pro systém na ssd, a zbývající kapacitu využít pro zrychlení velkého disku (catche).
Nechtěl jsem polemizovat, spíše to shrnout (A a současně B) aby náhodou nedošlo k mýlce, až bude někdo v budoucnu tohle vlákno číst, a každému bylo jasné, co jsem přesně měl na mysli.

A samozřejmě děkuji za link.
Zamčeno