nechtěná instalace na externí HDD -> problém se čtením dat

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zamčeno
Zpráva
Autor
kejklir

nechtěná instalace na externí HDD -> problém se čtením dat

#1 Příspěvek od kejklir »

Zdravím,
po dlouhé době co jsem používal Mint 12 jsem se rozhodl o upgrade na 16. Z live DVD se systém načetl a vše se zdálo fungovat. Při instalaci jsem ovšem omylem zadal instalovat na externí HDD (je to stejná značka - WD i velikost 500GB jako interní v PC, takže jsem se překoukl). Proběhla fáze instalace, kdy to psalo, že potřebuje nejprve zapsat nějaká data na disk. Po tomhle jsem instalaci zrušil a provedl znovu již na správný interní disk.

Jenže problém je, že tou rozběhlou instalací na externí HDD se mi nejspíš zničila data :o( na tomto disku jsem měl zálohované všechny fotky, hudbu a zálohy dokumentů. Disk se nyní přihlašuje strašně dlouho. Vidím na něm správnou strukturu adresářů i souborů, ale tyto nejdou ani spustit, ani zkopírovat.

Prosím, myslíte že je nějaká naděje ty data zachránit? Má smysl se obrátit na nějakou z firem, které obnovu dat dělají? Nebo napadá vás, jak to zachránit svépomocí?

díky moc za každou radu
Allconius

Re: nechtěná instalace na externí HDD -> problém se čtením d

#2 Příspěvek od Allconius »

Ahoj, zkus to projet např. test diskem: http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk nainstalovat ho můžeš ze správce software
LinuxMint 19 MATE (64bit) # MSI Z77A-G43, i3-3220 CPU @ 3.30GHz, NVIDIA GeForce GT 730, KHX1600C9D3P1K2/32G, WD20EFRX, Kernel: 4.15.0-43-generic x86_64
Allconius

#3 Příspěvek od Allconius »

taky to LM16 bych teď neinstaloval, počkej do příštího týdne to má vyjít LM17 LTS
LinuxMint 19 MATE (64bit) # MSI Z77A-G43, i3-3220 CPU @ 3.30GHz, NVIDIA GeForce GT 730, KHX1600C9D3P1K2/32G, WD20EFRX, Kernel: 4.15.0-43-generic x86_64
kejklir

#4 Příspěvek od kejklir »

mi vadilo že ve dvanáctce byl starý kernel, který nepodporoval android 4.0 a ještě další věci mi začaly zlobit. díky za tip, viděl jsem že už vyšlo LM17 RC ale nikde jsem nenašel kdy má být definitivní verze. tak to příští týden přeinstaluju.

ten disk zkusím svěřit nějaké té firmě. TestDisk mi nepomohl, ale díky za tip. doufám, že alespoň ty fotky se povede zachránit, ale jsem k tomu skeptický, očividně jsou ty soubory poškozené... :(
ulo

#5 Příspěvek od ulo »

Mně se osvědčil na obnovu souborů program photorec. Na netu bude i návod nebo až se dostanu k PC tak mohu nějak napsat postup. Podle mě by to měl zvládnout.

- posláno z tydlyfounu přes Tapatalk, omluvte překlepy -
LinuxMint 17.3 KDE (64b) - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 8 GB, ATI Radeon HD4350
LinuxMint 17.3 KDE (32b) - DELL Latitude D530
Bohatyr

#6 Příspěvek od Bohatyr »

Ahoj Kejklíři, jak příznačné jméno tomu co s diskama provádíš :)

Allconius ti poradil skutečně dobrý nástroj na kejkle s diskem, často jej používám ( samozřejmě ne u sebe ). Prvně si je třeba uvědomit, jaký filesystem byl na ext. disku použit, předpokládám že snad FAT32, kde je veliká šance získat data zpět. Jen bych chtěl upozornit že utilita testdisk se skládá ze dvou nástrojů a to s testdisku a photorec. První umí kejklit hlavně s oddíly, MBR, ztracenými oddíly apod. a druhá zmiňovaná umí přímo zachraňovat data z Kejklířových disků.
Mě osobně se stalo, že jsem USB klíčenku celou přepsal jinými daty a pak ještě zformátoval a světe div se, zachránil jsem i tak 99% dat, co na ní byly.
Obnovu u specializované firmy si řádně rozmysli, jelikož se cena může vyšplhat pěkně vysoko. Před pár lety jsem nechal takto obnovit data jednomu architektovi a platil hodně přes 10k.

Tak přeju ať se ti zadaří s obnovou dat.

PS: poohlídni se kdyžtak i po jiných toolech: recuva, getdataback pro NTFS i FAT
Windows 3.11 (1993), MS-DOS 3.3, PC 386SX, 4 MB RAM, HDD 15.5 MB
kejklir

#7 Příspěvek od kejklir »

dobroš, ještě to zkusím s tím photorec. Kdybyste náhodou měli, případně se někomu chtělo sepsat polopatický návod, budu vám vděčný. zkusím to i nastudovat, ale pokud je už nějaký osvědčený postup pro podobný případ, tak to docením...

ještě jednou díky všem za rady a tipy!
ulo

#8 Příspěvek od ulo »

Tak jsem našel, že jsem o Photorecu už psal článek na našem webu: http://www.linux-mint-czech.cz/photorec ... anych-dat/
Mrkni na to, snad to pomůže.
LinuxMint 17.3 KDE (64b) - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 8 GB, ATI Radeon HD4350
LinuxMint 17.3 KDE (32b) - DELL Latitude D530
Zamčeno