Zdravím všechny
V krátkosti: GnuPG, privátní klíč, veřejný klíč. Zašifruji nějaká svá soukromá data pomocí GnuPG. Někdy jindy, podle potřeby, chci tato data dešifrovat. Program se mne zeptá na heslo chránící soukromý klíč, zadám a data se dešifrují. A nyní problém (tedy podle mne problém, podle jiných možná jen banalita). Heslo chránící soukromný klíč se uloží někde do paměti (nepodařilo se mi zjístit ani vygooglit kam) a zústane tam dokud pc nerestartuji (uspat a probudit nestačí). Heslo je stále v paměti a nemusím jej při dešifrování zadávat. Toto vidím jako problém, chtěl bych to nastavit tak, aby heslo bylo v paměti po omezenou dobu (např. 15 min.) a potom se automaticky vymazalo (anebo bych heslo vymyzal manuálně - to bych ovšem musel vědět jak a odkud). Poradí někdo? Předem děkuji.
S pozdravem Divínek (LMint Xfce)
p.s.: Enigmail (doplněk Thunderbirdu) to nedokáže, protože heslo kontroluje agent programu Seahorse, resp. Gnome keyrings atd.
Uložení hesla GnuPG
Re: Uložení hesla GnuPG
tu je jeden z viacerých článkov o príkaze pass: http://www.linux-mint-czech.cz/sprava-h ... kazu-pass/
v komentároch som pridal odkaz na túto stránku: http://www.linuxexpres.cz/software/komu ... tWords=gpg
kde sa píše: "...Poté se aplikace ptá na časovou platnost klíče..."
možno ti to pomôže
v komentároch som pridal odkaz na túto stránku: http://www.linuxexpres.cz/software/komu ... tWords=gpg
kde sa píše: "...Poté se aplikace ptá na časovou platnost klíče..."
možno ti to pomôže
Re: Uložení hesla GnuPG
Zdravím Kamowski
Dík za užitečné linky. Oba linky jsem prostudoval (již dříve), ale bohužel můj problém to neřeší. Nechci spravovat svá hesla pomocí příkazu pass, vyzkoušel jsem to a nabyl jsem s tím moc spokojen. Možná bych měl lépe ozřejmit můj problém:
Pracuji s gpg, resp. gpg2. Při dešifrování pomocí soukromného klíče si systém vyžádá heslo, kterým je tento klíč chráněný před zneužitím. Toto heslo si systém "někde" (nevím kde) uloží a při dešifrování dalšího souboru nebo pošty ho již nemusím zadávat - a to tak dlouho, dokud systém nerestartuji. Chtěl bych to nastavit tak, aby se heslo po nějakém časovém limitu vymazalo z paměti automaticky, resp. abych ho mohl vymazat "ručně". Oba linky tento problém nespomínají, ale i tak vám děkuji za snahu pomoci.
S pozdravem...
Dík za užitečné linky. Oba linky jsem prostudoval (již dříve), ale bohužel můj problém to neřeší. Nechci spravovat svá hesla pomocí příkazu pass, vyzkoušel jsem to a nabyl jsem s tím moc spokojen. Možná bych měl lépe ozřejmit můj problém:
Pracuji s gpg, resp. gpg2. Při dešifrování pomocí soukromného klíče si systém vyžádá heslo, kterým je tento klíč chráněný před zneužitím. Toto heslo si systém "někde" (nevím kde) uloží a při dešifrování dalšího souboru nebo pošty ho již nemusím zadávat - a to tak dlouho, dokud systém nerestartuji. Chtěl bych to nastavit tak, aby se heslo po nějakém časovém limitu vymazalo z paměti automaticky, resp. abych ho mohl vymazat "ručně". Oba linky tento problém nespomínají, ale i tak vám děkuji za snahu pomoci.
S pozdravem...