Zabezpečení HDD a prac. prostředí

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zamčeno
Zpráva
Autor
Teodor

Zabezpečení HDD a prac. prostředí

#1 Příspěvek od Teodor »

Zdravim,
stala se mi nemilá věc. při instalaci z USB jsem si nastavil zabezpečení HDD a prac. prostředí.
Dal jsem si stejný heslo, jenže mne to pustí jen přes heslo HDD, pracovní prostředí mi heslo nevezme.
Zkoušel jsem recovery mode a ten samý problém. Ptám se teda na reinstalaci systému.
Jak to obejít popřípadě znova udělat reinstal a tomuhle se vyhnout?
segfault

Re: Zabezpečení

#2 Příspěvek od segfault »

stačí spustit live, přihlásit se pod roota, namountovat oddíl s kořenovým systémem, udělat chroot a nastavit si nové heslo
Fedora 32 MATE 64bit; kernel 5.8.11
CPU: Ryzen 9 3600X (12 core); RAM: 32 GiB
Teodor

#3 Příspěvek od Teodor »

segfault píše:stačí spustit live, přihlásit se pod roota, namountovat oddíl s kořenovým systémem, udělat chroot a nastavit si nové heslo
O to se snažim a to se mi nedaří.
Já mam zkušenosti se suse, ale tohle mne celkem překvapilo...
Původně na ntb byli win 10.
Potřebuju monentálně návod jak pro debila.
Mně se prostě LIVE Mint nespustí z flash. Teď se mi ještě zahesloval zas****j bios
segfault

#4 Příspěvek od segfault »

Mno, tak to už nevím, jak na to.
Fedora 32 MATE 64bit; kernel 5.8.11
CPU: Ryzen 9 3600X (12 core); RAM: 32 GiB
Teodor

#5 Příspěvek od Teodor »

Rozšifrovat heslo pro BIOS se mi už povedlo, už se zase připojim a vyžaduje to po mně login s heslem do pracovního prostředí. A tady je kámen úrazu, heslo je stejný jak první passphrase. Teď jen prolomit to poslední heslo s uživatelem.
Teodor

#6 Příspěvek od Teodor »

Ví někdo jak na to? nejhorší je, že mi nejde bootovat ani z USB kvuli zformátování disku :-/
menom

#7 Příspěvek od menom »

Teodor píše:Rozšifrovat heslo pro BIOS se mi už povedlo, už se zase připojim a vyžaduje to po mně login s heslem do pracovního prostředí. A tady je kámen úrazu, heslo je stejný jak první passphrase. Teď jen prolomit to poslední heslo s uživatelem.
heslo je stejný jak první passphrase.
Ked heslo poznas, tak jaky je problem ho zadat.
Teodor píše:Ví někdo jak na to? nejhorší je, že mi nejde bootovat ani z USB kvuli zformátování disku :-/
Ked mas heslo k BIOS/UEFI tak nastav moznost boot z USB na 1 miesto hore nad Boot z HDD.

Ak mas v tom BIOS/UEFI volbu Secure boot, tak to vypni pripadne zvol Legacy.

.
.
Teodor

#8 Příspěvek od Teodor »

Bohůmžel, po zadání hesla na HDD popřípadě do BIOSu, se mi to sice spustí, zadám passphrase načte se, ale už se nejde nalogovat do prac. prostředí. V BIOSu mam legacy nastaveno, mam nastaveno bootování z USB jako first a nejde to. Nejde spustit ani liveUSB, po rozmluvě se servisem to vypadá na chybu někde jinde, laptop je v záruce takže nejspíš flash BIOSu a zformátování HDD. Jinak, výše popsané jsem zkoušel okamžitě než jsem sem psal... :)
lazlo

#9 Příspěvek od lazlo »

...skus este inym programom vypalit live USB...
...a BIOS nieje pre bezneho koncoveho pouzivatela...
Zamčeno