Jsem v Linuxu poměrně nováček, ale jelikož jsem od přírody zvídavý, rád zkouším různé linuxové distribuce. Dnešním dnem jsem došel k Linux Mintu, ze kterého už jsem měl vypálenou verzi 14. Na svůj notebook Lenovo G580 se dvěma grafickými kartami (Intel HD 4000/NVidia GeForce GT635M) jsem jej bez problémů nabootoval z DVD a vše šlo, jak má. Pak jsem si ale všiml, že vyšla už i verze 15. Neváhal jsem, stáhl jsem ISO a vypálil jej na DVD. Když jsem v BIOSu zvolil bootování z mechaniky a vstoupil do GRUBu, zvolil jsem klasický boot: "Start Linux Mint". Jenže místo toho, aby se ukázalo logo Linux Mintu a pod ním pár těch teček, které se postupně mění na zelené, monitor úplně zhasl a už nenaběhl. Mechanika se chovala, jako kdyby bez problému bootovala (a nejspíše také ano). Někde jsem se dočetl, že mám do bootovacích parametrů zadat "nomodeset", při čemž systém naběhl, ale měl doslova mizerný grafický výkon (také se mi ukázalo, že obraz je vykreslován pomocí CPU). Úplně stejně to dopadlo, když je zvolil v GRUBu možnost "Compatibility Start Linux Mint" (Nebo tak nějak, už si ty názvy přesně nepamatuji). To samé dělalo i Ubuntu 13.04 (Ubuntu 12.10 a starší taktéž naběhne bez problému). Už bych to tedy chtěl vyřešit jednou provždy.