Linux Mint nefunkčnost obrazu na monitoru [vyřešeno]

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
vybiral.pav
Kontaktovat uživatele:

Linux Mint nefunkčnost obrazu na monitoru [vyřešeno]

#1 Příspěvek od vybiral.pav »

Dobrý den.
Jsem v Linuxu poměrně nováček, ale jelikož jsem od přírody zvídavý, rád zkouším různé linuxové distribuce. Dnešním dnem jsem došel k Linux Mintu, ze kterého už jsem měl vypálenou verzi 14. Na svůj notebook Lenovo G580 se dvěma grafickými kartami (Intel HD 4000/NVidia GeForce GT635M) jsem jej bez problémů nabootoval z DVD a vše šlo, jak má. Pak jsem si ale všiml, že vyšla už i verze 15. Neváhal jsem, stáhl jsem ISO a vypálil jej na DVD. Když jsem v BIOSu zvolil bootování z mechaniky a vstoupil do GRUBu, zvolil jsem klasický boot: "Start Linux Mint". Jenže místo toho, aby se ukázalo logo Linux Mintu a pod ním pár těch teček, které se postupně mění na zelené, monitor úplně zhasl a už nenaběhl. Mechanika se chovala, jako kdyby bez problému bootovala (a nejspíše také ano). Někde jsem se dočetl, že mám do bootovacích parametrů zadat "nomodeset", při čemž systém naběhl, ale měl doslova mizerný grafický výkon (také se mi ukázalo, že obraz je vykreslován pomocí CPU). Úplně stejně to dopadlo, když je zvolil v GRUBu možnost "Compatibility Start Linux Mint" (Nebo tak nějak, už si ty názvy přesně nepamatuji). To samé dělalo i Ubuntu 13.04 (Ubuntu 12.10 a starší taktéž naběhne bez problému). Už bych to tedy chtěl vyřešit jednou provždy. :D Otázka je tedy prostá: Není způsob, jak bych mohl systém nabootovat, aniž bych musel používat něco, jako je "nomodeset"? Ještě dodám, že mám momentálně Mageiu 3, kterou se mi povedlo nabootovat parametrem "xdriver=vesa", který však na Linux Mint 15, ani na Ubuntu 13.04 nefunguje. Předem Vám děkuji za nápady a odpovědi. :)
Allconius

Re: Nefunkčnost obrazu

#2 Příspěvek od Allconius »

Ahoj tak zkus nabootovat z flashky pomocí programu UNetbootin. Nenapsal jsi jakou verzi jsi instaloval já používám LM15 MATE 64-bit. Stáhni si ISO ze stránek linuxmint.com: http://www.linuxmint.com/edition.php?id=134 p.s. čtyři tečky se ti neobjeví protože u LM15 se při bootování objevuje logo :-D
LinuxMint 19 MATE (64bit) # MSI Z77A-G43, i3-3220 CPU @ 3.30GHz, NVIDIA GeForce GT 730, KHX1600C9D3P1K2/32G, WD20EFRX, Kernel: 4.15.0-43-generic x86_64
admin

#3 Příspěvek od admin »

Což takhle kontrola součtu MD5 u vypáleného ISO obrazu, souhlasí? Co se stahování týče, není třeba, jak radí Allconius, chodit na cizí servery. Na našem webu je velmi dobře funkční stránka http://www.linux-mint-czech.cz/ke-stazeni/, kde máš k dispozici všechny verze.
vybiral.pav
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od vybiral.pav »

Jsem si jistý, že součet MD5 sedí a DVD bylo vypáleno správně, vše jsem kontroloval. :) Stahoval jsem Linux Mint 15 "Olivia" - Cinnamon (64-bit). Dle toho usuzuji, že bootem z flash-disku se nic nevyřeší, jelikož tohle se mi děje i u Ubuntu 13.04 (12.10 a starší běží v pořádku, stejně, jako Linux Mint 14). A jak jsem již psal: Problém bude s grafickými kartami, jelikož po zapsání "nomodeset" do předvoleb bootu systém naběhne, ale grafický výkon je skutečně mizerný, protože se prý vykresluje přes nějaký software.
menom

#5 Příspěvek od menom »

Že v tom dvd , ktoré púšťaš (zpouštíš), bootuješ neni Ovládač (driver) určený presne pre tvoj notebook je pre teba nepríjemné.
Na svete sú však stovky modelov s rôznymi konfiguráciami.
Na to aby si Operačný systém vyskúšal - to zvláda.

Pokiaľ očakávaš 100 % výkon, tak budeš musieť ten LM 15 nainštalovať na harddisk tvojho stroja + inštalovať Ovládač pre tvoju konkrétnu grafickú kartu.

Vypadá to, že tvoja graf. karta má v sebe technológiu OPTIMUS.
Podľa toho vyberaj a inštaluj Ovládač.
.
vybiral.pav
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od vybiral.pav »

Nechce se mi věřit, že by v Linux Mint 14 ovladač byl a v Linux Mint 15 zase ne...Navíc, ovladač pro Intel HD 4000 tam přeci určitě je: To by nefungovala drtivá většina notebooků... Jen ještě doplním poznatek, který jsem získal z Ubuntu 13.04. Když jsem jej měl na svém počítači nainstalovaný a spouštělo se v režimu "nomodeset", tak se po instalaci grafického ovladače a přepsání režimu na "acpi-force" nic nezměnilo-Skončil jsem s černou obrazovkou a režim jsem musel v GRUBu ručně přepisovat zpět. Takže tohle asi nebyla zrovna nejlepší cesta... A jelikož je situace tady úplně stejná, tak to nejspíš také nepomůže... Je možné, že by např. Linux Mint 15 nevěděl, jakou grafickou kartu má pro chod systému použít a tak jednoduše nezapne ani jednu? Tohle se mi stalo v Mageia 3 (jak už jsem psal), musel jsem dodat bootovací parametr "xdriver=vesa".
menom

#7 Příspěvek od menom »

Někde jsem se dočetl, že mám do bootovacích parametrů zadat "nomodeset", při čemž systém naběhl, ale měl doslova mizerný grafický výkon
Podobny problem som mal na notebooku asus.
V tomto rezime s nizkym rozlisenim, som si zo stranky Nvidia stiahol Ovladac a premiestnil do domovskeho Adresara.
Potom Restart a v GRUBe som zvolil Recovery mode, tam zasa Root (shell).
Tam som sa prihlasil, zadal heslo, prepol sa do domovskeho adresara, nastavil prava pre Ovladac a Nainstaloval Ovladac.

Potom vsak system zamrzol podobne ako tebe a dovod bol ovladac NOUVEAU, ktory ma taku vlastnost, ze sa loaduje aj ked ho nepotrebujes.
Takze som musel dat Nouveau na blacklist - editovat /etc/modprobe.d/blacklist.conf a tam dopisat blacklist nouveau.
Po restarte vsetko OK a novy ovladac od nvidia isiel vyborne.

Toto cele som pisal ako priklad pretoze moja GK nema Optimus a nakoniec ovladac od Nvidia mi blokoval ten Nouveau.

Tvoja GK vsak ma technologiu Optimus.
NA Tvojom mieste by som skusil v tom bode kedy mas Operacny System spusteny cez nomodeset s nizkym rozlisenim nainstalovat bumblebee.

Pozri aj tieto temy:
http://forum.linux-mint-czech.cz/viewto ... ee&start=0
http://forum.linux-mint-czech.cz/viewto ... ee&start=0

Po uspesne zvladnutej instalaci by to malo po restarte nabehnut.
.
vybiral.pav
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od vybiral.pav »

Momentálně nemůžu z osobních důvodů tuto možnost vyzkoušet, jakmile se mi naskytne šance, dám vědět. Mockrát děkuji za radu. :)
vybiral.pav
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od vybiral.pav »

Tak jsem to dnes vyzkoušel a po instalaci Linux Mint 15 se mi jej nepovedlo ani zapnout...Zkrátka se po spuštění notebooku na chvíli zobrazil GRUB formou bílé obrazovky (bez ničeho) a monitor potom opět zčernal. Na Ubuntu fungovalo, že jsem při zobrazení GRUBu podržel Shift a ona se zobrazila nabídka bootu a možnost upravit zavedení systému. Zde to nešlo... Ještě jsem se na toto téma bavil s mým učitelem informatiky, díky kterému jsem s Linuxem vpodstatě začal, a ten říkal, že se tento problém pravděpodobně časem vyřeší upgrade různých linuxových komponent. Pokud to tak bude, tak se budu prozatím držet u Mageia 3 a počkám si, až se situace urovná. :)
vybiral.pav
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od vybiral.pav »

Po dlouhé době jsem přišel na fakt, který se projevil funkčním i u ostatních linuxových distribucí, jež mi také skončili s černou obrazovkou. Důvodem této chyby je nějaká neschopnost grafického ovladače, který není schopný po nabootování zvýšit jas obrazovky na 100%, tudíž jas zůstane na 0%, což je u tohoto notebooku stav, kdy na displeji za normálních okolností není nic vidět. Jas lze samozřejmě zvýšit klávesovou zkratkou Fn+Šipka nahoru, která funguje ihned po nabootování systému. Je to sice banalitou, ale mně osobně to tedy nenapadlo... :D Mnohokrát Vám děkuji za Vaše rady a tipy, moc si toho vážím. :-)
Zamčeno