Bastlíme anténu z dostupných zdrojů (1)
Napadlo mě, že bych mohl zkusit replikovat mojí letitou anténu, dle tohoto vzoru
https://postimg.cc/JGm8dB8H , je to obyč. kubický dipol. Pokud tedy nevíte, kde se inspirovat, a co kde sehnat pro kloudný příjem na VHF a UHF pásmech, tak mám zde dílčí informace. Jako ráhno jsem použil laťku 26x18, délky 2 metry, našel jsem jí v OBI na Roztylech. Je hlazená, stačí trochu šmirglem zkosit hrany, nastříkat, a je to připravený. Koax jsem byl koupit na Smíchově ve kšeftě K&V ELEKTRO, konkrétně tento: Koaxiální kabel KH 21D DIGI90Cu
https://www.e1.cz/produkt/1219911-koaxi ... ly?t=popis Sice na webu měli ještě o fous lepší, ale přímo na prodejně nikoliv. Vejdete do dvora, až dozadu, do kšeftu, přes kancl, až k bázmeku, co dává lístky jak na počtě, tam sem tušim zmačkl MALOOBCHOD, a za chvíli se ohlásil prodavač. Ještě jsem vzal konektor a redukci: F 6,5mm šroubovací, přímo na ten koax + redukce F zasuvka-IEC vidlice M5850. Je to na fotkách. Asi takto - jistě by šel použít klasický tv konektor, ale je s ním problém ohledně kontaktu opletení (země), snadno se to trhá a zbytečně si přiděláváte práci. Tahle varianta se satelitním efkem + redukcí je sice dražší, ale o dost spolehlivější.

- tojevono.jpg (8.64 KiB) Zobrazeno 5258 x
No, a to je zatím všechno

Abyste měli představu, jak to všechno funguje, tak v krátkosti: mám klubo 20m, nabastlil sem tam konektor, a na druhý konec připojil jen narychlo
malou magnetku, vertikál cca půl metru a jebnul sem to na balkon, jak to bude poslouchat. Docela to jde. Jsou trochu dx podmínky, slyším tady na 97MHz O1 z Jauerlingu, v šumu. Chvíli hráli němci na 91,5 to tipuju na nějaký Bayern, opět v šumu, pak se to ztratilo. Takže v poho. Nakonec printskrýn z FRQ 433.9 , to jsou ty dálkáče. Zde má tento svod útlum (dle tabulek) cca 1,15dB, s tím se dá žít
Pokračování příště, ještě uvažuju nad matrošem pro vlastní kub. dipol, a taky nějaký uchycení celé konstrukce na balkon. Rozměry symetrizační smyčky s tímko koaxem budou patrně jiné, ještě sem to nepočítal. Pro nedočkavce - činitel zkrácení je 0,8. Bacha na tohle - ajťáci mají dost často možnost používat koax. kabel RG 58, to je černý slabý koax pr. 6mm, často ho najdete na kamerách. Pro SDR je nevhodný z důvodu útlumu, na 433 MHz má na 20metrch něco málo přes 6dB, to se fakt radši podívejte po káblu s nízkým útlumem ...
ps: Má někdo nějaké dotazy? Nemá ...