Jinak k velikosti swapu - už jsem to tu zkráceně naznačoval - pokud máš dostatečný swap, tak tím sice předejdeš pádu systému, ale jakmile začne na hdd systém odkládat větší množství obsahu RAM, aby si ji uvolnil, tak je to taková brzda a zásek, že radši sám bouchnu do toho knoflíku, co vypíná přívod el. proudu do PC, že výsledek je stejný - zhroutí se systém - ale bez toho swapu je to s míň nervama

Pokud máš 4GB RAM, tak nastavuji totéž na swap, pokud mám 8GB, tak na něj kašlu - ještě se mi nestalo, že bych s tím měl problém - používám PC na běžné věci, žádný velký multitasking a záložek v browseru kolem 15ti. Jinak dnešní browsery mají už mechanismy na uvolňování RAM neaktivních záložek, což je někdy dobré, ale jindy zamrzá stream, který je puštěný na jiné záložce, když pracuješ na jiných. A ani PIP tomu jaksi nezabraňuje.
Pokud mám SSD tak swap oddíl nedělám vůbec (není to moc dobré stran životnosti disku)- moderní distra udělají swapfile a u starších se to dá nastavit manuálně. A úplně stará distra zase používat nemá cenu.