Dobrý deň,
Mám nainštalované jazyky klávesnice v poradí SK, US a CZ. Ako predvolenú mám klávesnicu SK. Pri každom spustení počítača a zmene užívateľa sa mi zmení klávesnica na US. Ako to nastaviť tak, aby pri štarte alebo prihlásení som mal predvolenú klávesnicu ? Mám Linux Mint 22. Za rady vopred ďakujem.
samovoľná zmena jazyka klávesnice
Re: samovoľná zmena jazyka klávesnice
.
Predpokladam, ze v nastaveniach klavesnice je SK na prvom mieste. Skusil si v nastaveni jazyka dat Pouzit pre cely system...
.
.
Co vypise terminal po zadani prikazov:
.
Predpokladam, ze v nastaveniach klavesnice je SK na prvom mieste. Skusil si v nastaveni jazyka dat Pouzit pre cely system...
.
.
Co vypise terminal po zadani prikazov:
Kód: Vybrat vše
cat /etc/default/keyboard
cat /etc/default/locale
.
V systemovách nastaveniach v klávesnoci nemám možnosť nastavebia pre celý systém. Mám tu možnosť len v jazykoch.
Príkaz cat /etc/default/keyboard mi vypíše :
XKBMODEL="pc105"
XKBLAYOUT="us"
XKBVARIANT=""
XKBOPTIONS=""
BACKSPACE="guess"
Príkaz cat /etc/default/locale mi vypíše :
LANG=sk_SK.UTF-8
LANGUAGE=sk_SK:sk
LC_NUMERIC=sk_SK.UTF-8
LC_TIME=sk_SK.UTF-8
LC_MONETARY=sk_SK.UTF-8
LC_PAPER=sk_SK.UTF-8
LC_IDENTIFICATION=sk_SK.UTF-8
LC_NAME=sk_SK.UTF-8
LC_ADDRESS=sk_SK.UTF-8
LC_TELEPHONE=sk_SK.UTF-8
LC_MEASUREMENT=sk_SK.UTF-8
Skúsil som v /etc/default/keyboard položku XKBLAYOUT="us" prepísať na "sk", ale stále sa mi po prihlásení nastavi klávesnica na US.
Príkaz cat /etc/default/keyboard mi vypíše :
XKBMODEL="pc105"
XKBLAYOUT="us"
XKBVARIANT=""
XKBOPTIONS=""
BACKSPACE="guess"
Príkaz cat /etc/default/locale mi vypíše :
LANG=sk_SK.UTF-8
LANGUAGE=sk_SK:sk
LC_NUMERIC=sk_SK.UTF-8
LC_TIME=sk_SK.UTF-8
LC_MONETARY=sk_SK.UTF-8
LC_PAPER=sk_SK.UTF-8
LC_IDENTIFICATION=sk_SK.UTF-8
LC_NAME=sk_SK.UTF-8
LC_ADDRESS=sk_SK.UTF-8
LC_TELEPHONE=sk_SK.UTF-8
LC_MEASUREMENT=sk_SK.UTF-8
Skúsil som v /etc/default/keyboard položku XKBLAYOUT="us" prepísať na "sk", ale stále sa mi po prihlásení nastavi klávesnica na US.
.
Ja to mam tak isto "sk" a nabieha sk.
Ak to neide po ulozeni a restarte systemu, tak mozno aktualizovat ramdisk prikazom v terminali:
Znova restart.
.
joriga píše:Skúsil som v /etc/default/keyboard položku XKBLAYOUT="us" prepísať na "sk", ale stále sa mi po prihlásení nastavi klávesnica na US.
Ja to mam tak isto "sk" a nabieha sk.
Ak to neide po ulozeni a restarte systemu, tak mozno aktualizovat ramdisk prikazom v terminali:
sudo update-initramfs -u
Znova restart.
.
.
Skúsil som, nefungovalo. Prišiel som však na príčinu. Pri inštalácii som zadal slovenčinu ako jazyk a US klávesnicu. Zrejme zo zapísalo aj na iné miesto ako /etc/default/keyboard. Preinštaloval som celý Mint a teraz to funguje ako má. Ďakujem za radu, navyše som sa niečo naučil.