zničehonic hdd bez oprávnění

Obecné dotazy nebo názory k distribuci Linux Mint
Umístěním dotazu do vhodně zvoleného fóra níže urychlíte jeho řešení.
Zpráva
Autor
zlamyska

zničehonic hdd bez oprávnění

#1 Příspěvek od zlamyska »

Dobrý večer Lidičky.Už podruhé za měsíc se mi stal úkaz že nemám možnost zapisovat a mazat na hdd-je pouze pro čtení.Poprvé jsem restartovala pc a v biosu disk byl ale po naběhnutí systému ne,a systém,plocha i motiv byly jakoby cizí.Divné.Po asi pátém natvrdo restartu se disk znovu objevil.Udělala jsem novou instalaci LM 21.1. Asi po dvou týdnech se to stalo teď znovu.Prosím o radu nebo vysvětlení co mám podniknout aby se tak nedělo.Děkuji
menom

Re: zničehonic hdd bez oprávnění

#2 Příspěvek od menom »

.

Dobry, mozno skontrolovat ci opravit suborovy system podobne jak sa pise v odkaze

viewtopic.php?p=49218&hilit=Disky+disks#p49218

.
.
zlamyska

#3 Příspěvek od zlamyska »

díky za radu,vyzkouším a napíšu jak to dopadlo
zlamyska

#4 Příspěvek od zlamyska »

Ahojky,než se do toho pustím,nehrozí že příjdu o data ? Před časem jsem řešila podobný problém a repair filesystem mi tenkrát nedoporučovali.Ještě musím zmínit že na tom disku není nainstalován systém a ani když ho otevřu jako root mazat ani vytvářet nejde.Jedná se o 4 Tera z80% zaplněný disk a samozřejmě o data nechci přijít.Prosím o vyjádření než se do toho pustím.Děkuji
menom

#5 Příspěvek od menom »

.

Aha, tak s datami opatrne. Bezpecnost dat nikto nezaruci, len skutocna zaloha na dalsom disku. Opravit som myslel systemovy disk. AK je to NTFS, tak mrknut na to cez windws radsej.
a ani když ho otevřu jako root mazat ani vytvářet nejde
Ak je to linuxovy system suborov, manipulovat moze len uzivatel - skutocny vlastnik, ten prvy uzivatel.

.
.
zlamyska

#6 Příspěvek od zlamyska »

no právě, je to ext4 a po nainstalování systému na jiný ssd disk bylo vše ok .Po asi 14 ti dnech už nejde nic,zapisovat ani mazat.Probíhaly jen aktualizace
zlamyska

#7 Příspěvek od zlamyska »

tím nyslím že jsem aktualizovala co bylo nabídnuto
menom

#8 Příspěvek od menom »

zlamyska píše: 09 úno 2025, 20:17 no právě, je to ext4 a po nainstalování systému na jiný ssd disk bylo vše ok .Po asi 14 ti dnech už nejde nic,zapisovat ani mazat.Probíhaly jen aktualizace
.
Po nainstalovani systemu na jiny ssd disk tam bol uzivatel s rovnakym jmenem ?
Takze je to vnitrni / vnutorny disk v pc, mal by byt videt vo vypisoch z terminalu:
.

Kód: Vybrat vše

sudo blkid
.

Kód: Vybrat vše

cat /etc/fstab

.
.
zlamyska

#9 Příspěvek od zlamyska »

no to mně taky napadlo,změnila jsem jméno.Jen nechápu proč to asi týden po instalaci systému bylo ok a teď už ne.Dalo by se to vyřešit tím převzetím vlastnictvi?
RadekD

#10 Příspěvek od RadekD »

No taky - pokud je to SSD - může jít do kytek. Mám jeden 256 GB, jde normálně číst, ale nic jiného, je read-only. Nepomohlo ani nízkoúrovňové formátování utilitou výrobce. Dlouhým hledáním jsem nakonec zjistil, že odešel řadič v disku. U klasického HDD by to mohlo být obdobné, ale tam je teoretická možnost elektroniku vyměnit. Každopádně bych asi doporučil pořídit nový, stáhnout data - pokud to jde - a disk vyhodit.
Acer Swift1, N4200 2.5 GHz max., 4GB RAM, 64+250GB SSD, Intel graphic, Debian 12 Cinnamon
Intel NUC, Celeron J3455, 4GB RAM, 256GB SSD, Debian 11 server, LAMP...
AS8940G, Intel i7 ..., LM19 xfce
Odpovědět