Bootování nizké rozlišení jak to změnit?
Bootování nizké rozlišení jak to změnit?
Ahoj jsem v Linuxu novej a potřeboval bych poradit jak změnit rozlišení při bootování systému.
Zkoušel jsem přes youtube tutorial změnit rozlišení na 2560x1440 ale logo je pořád velké a rozmazané, tipuji že to je tak 800x600.
Přes terminál jsem změníl: RUB_GFXMODE="2560x1440" ale nepomohlo.
Jak to prosím vás změnit?
Díky.
Zkoušel jsem přes youtube tutorial změnit rozlišení na 2560x1440 ale logo je pořád velké a rozmazané, tipuji že to je tak 800x600.
Přes terminál jsem změníl: RUB_GFXMODE="2560x1440" ale nepomohlo.
Jak to prosím vás změnit?
Díky.
Re: Bootování nizké rozlišení jak to změnit?
.
V tomto pripade je nutne pri spusteni GRUBu stlacit klavesu c pre command - line
Tam zadat prikaz:
Ten vypise rozlisenia, ktore su skutocne podporovane v GRUBe, zapisat si to a nasledne reboot a spustit system.
Potom to spravne rozliseni dat do /etc/default/grub
Nakoniec aktualizovat nastavenie GRUBu:
.
V tomto pripade je nutne pri spusteni GRUBu stlacit klavesu c pre command - line
Tam zadat prikaz:
Kód: Vybrat vše
vbeinfo
Ten vypise rozlisenia, ktore su skutocne podporovane v GRUBe, zapisat si to a nasledne reboot a spustit system.
Potom to spravne rozliseni dat do /etc/default/grub
Nakoniec aktualizovat nastavenie GRUBu:
sudo update-grub
.
Ahoj diky za odpověď. Co myslíš tim GRUB to je Terminál?
Omlouvám se ale ještě se pořádně nevyznám.
Omlouvám se ale ještě se pořádně nevyznám.
.
Ahoj myslim tym, ked zapnes tlacitkom pc ci notebook, ma sa objavit GRUB podobne ako na obrazku:
.
.
Ak to nevidis hned, je nutne stlacat pri starte klavesu Shift.
.
Ahoj myslim tym, ked zapnes tlacitkom pc ci notebook, ma sa objavit GRUB podobne ako na obrazku:
.
.
Ak to nevidis hned, je nutne stlacat pri starte klavesu Shift.
.
.
Tak maximální rozlišení je 1920x1200.
Udělal jsem to tak že jsem spustil terminál zadal sudo nano /etc/default/grub pak jsem změníl RUB_GFXMODE="2560x1440 na RUB_GFXMODE="1920x1200 pak jsem zavřel okno, otevel termínál a zadal sudo update-grub ale nic se neuložilo když se podivám na RUB_GFXMODE tak je tam pořád 2560x1440.
Proč se to neuloží?
Díky.
Udělal jsem to tak že jsem spustil terminál zadal sudo nano /etc/default/grub pak jsem změníl RUB_GFXMODE="2560x1440 na RUB_GFXMODE="1920x1200 pak jsem zavřel okno, otevel termínál a zadal sudo update-grub ale nic se neuložilo když se podivám na RUB_GFXMODE tak je tam pořád 2560x1440.
Proč se to neuloží?
Díky.
.funk92 píše: 04 dub 2025, 12:55 Tak maximální rozlišení je 1920x1200.
Proč se to neuloží?Díky.
Asi niekde robis chybu, mozes sem kopirovat
cat /etc/default/grub
V nano stlacenim dvoch klaves Ctrl a S
zapises zmeny
Dalej Ctrl a X
ukoncis pracu v nano.
.
.
Udělal jsem podle rády uložil, v nastaveni je tak jak má být ale stejně nefunguje a rozlišení je pořád výchozí.
Nechápu kde je problém.
https://imgur.com/a/1hTfh4B
Nechápu kde je problém.
https://imgur.com/a/1hTfh4B
.
Aby sa pouzilo to nastavenie, musi sa odkomentovat ten řádek (riadok). Na zaciatku nema byt znak #
Takze zmazat # inak sa ten radek nebere v uvahu, to je pricina nefunkcnosti.
Potom ulozit a znova
.
Aby sa pouzilo to nastavenie, musi sa odkomentovat ten řádek (riadok). Na zaciatku nema byt znak #
Takze zmazat # inak sa ten radek nebere v uvahu, to je pricina nefunkcnosti.
Potom ulozit a znova
sudo update-grub
.
Smazal jsem uvozovky, uložil pak dal sudo update-grub dal restart a stále nefunguje.
.funk92 píše: 05 dub 2025, 00:31 Smazal jsem uvozovky, uložil pak dal sudo update-grub dal restart a stále nefunguje.
Toto je zle:
#GRUB_GFXMODE=1920x1200
GRUB_GFXMODE=1920x1200
Ked plati co si napisal v prvom pripade:
funk92 » 04 dub 2025, 12:55 píše:Tak maximální rozlišení je 1920x1200.
.
.