Ovládání jasu obrazovky na laptopu (funkční klávesy)

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a jejich ovladači
Zamčeno
Zpráva
Autor
radek.tříska
Kontaktovat uživatele:

Ovládání jasu obrazovky na laptopu (funkční klávesy)

#1 Příspěvek od radek.tříska »

Zdravím všechny a žádám tímto o radu. Nejlépe o dobrou ;)
Nejdou mi tzv. funkční klávesy k ovládání jasu obrazovky ... nešlo mi to aspoň sto let, ale, a to je gól, před pár dny jsem na toto téma nalezl diskuzi u anglofonní komunity mintu, pročež jsem se jal vyzkoušet jejich navrhovaný postup pomocí terminálu. Světe div se - ono to pak fungovalo. Jenže dnes mi kamarád připomněl, že pro ATI Radeon je k dispozici linuxový Catalyst, takže jsem jej sosnul, natlačil, poté zjistil, že musím mít driver a nastala drobná anabáze hledání a instala-odinstalace, až jsem dospěl do bodu, kdy tedy mám k dispozici nastavení GPU - tedy všelijaké anizotropní a holotropní filtrování, ale a to je právě na houby, nefunguje mi (opět) ovládání jasu obrazovky. Zkoušel jsem dodržet pracovní postup, jež mi to předtím zprovoznil (naštěstí má terminál sloní pamět zadaných příkazů a téma jsem taky opětovně vygůglil), ale jakoby se nechumelilo. Pořád to nejede. (Ovládání hlasitosti pomocí fn keys kupodivu funguje a dokonce k tomu i zobrazuje patřičný obrázek)
Tedy slovy klasika: chodí, ale neseje.
Ještě uvedu, že můj sčot jest značky hewlett-packal, typ 655 (tedy něco jako low end pro země třetího světa a ČR), ale s operačním systémem LM si připadám jako bych měl v rukou opravdu dobrý HW, jen mě trochu tlačí že mám tenhle problém s ovládáním...
Děkuji předem natisíckrát a kdyby tedy někdo náhodou věděl, co s tím, tak budu i vděčný. Případně mohu přihodit foto mého roztomilého pejska pro potěchu oka. Jinak budu asi zas dál gůglit dokud to celé nezprzním a nebudu muset přeinstalovávat celý OS.
juhele2014

Re: Ovládání jasu obrazovky na laptopu (funkční klávesy)

#2 Příspěvek od juhele2014 »

To pude ... Ale z okna ! :) Takže klasika, ATI ovladače, to je peklo. Na svém NB HP650 probook sem je ještě nerozchodil, a snad se o to ani pokoušet nebudu . Začal bych od bordu a skusil nahrát poslední firmware, pokud tam tedy není. Poslední LM je rebeca 17.1, pak nahrát všechny bezpečný aktualizace (1 až 3) a nakonec abgrejdovat jádro, http://www.linux-mint-czech.cz/jak-nain ... nux-mintu/ Pokud tohle všechno máš, a neseje to, tak otevřít okno a ... :mrgreen:
radek.tříska
Kontaktovat uživatele:

Re: Ovládání jasu obrazovky na laptopu (funkční klávesy)

#3 Příspěvek od radek.tříska »

Děkuju.
Už jsem přeinstalil systém a našteloval to ručním pohonem z terminálu... celý systém se mi totiž zasekal jak vesničan na václaváku.
Teď se bojím zas nainstalovat Catalyst, aby mi to zas nevytvořilo obdobné patálie. Přemýšlel jsem neinstalit fglrx ale jen catalyst samotný...jenže to asi nepude (teda nevim, ale myslim), catalyst si bude ověřovat přítomnost driverů a xorg drviverz asi nebude brát vůbec v potaz (lamerská dedukce-předtím mi taky psal po instalu, že prý nemám drivery, ale jak z ____ vidno, tak jsem je měl už asi jako systémové .... a proto se to začalo kousat).
Takže co se týče nastavení GPU asi budu moct nastavovat aspoň ten jas fn čudlíkama a nebudu mít do sítnice vypálený monitor.... nastavení filtrů a ati a.i. budu muset oplakat nejspíš..... nebo ne?
Je možné, že by catalyst spolupracoval s drivery které se mi sem při instalaci nastěhovaly ?
Ještě jednou tisíceré díky za radu předchozí i za následnou konzultaci ohledně catalystů.
Zamčeno