Skvělé příjmové podmínky trvají, na vyšších pásmech, myšleno 28 a 50 MHz je docela živo, takže okomentuji pár printskrýnů. Nejdříve ale tento obr.:

Jde o dálkový příjem z Francie, na FRQ 35,875 je vidět pěkná modulovaná nosná, pravděpodobně jsou to dopravní podniky. Nepátral jsem zatím odkud, selektivní volba před hovorem je stejná jako používá pražská doprava, snad i Metro (KGX?) , když se aktivuje převaděč. V horní části vodopádu jsou ty vf kanály jakž takž vidět. Francouzštinu jsem slyšel, ale jestli jde o tramvaje nebo autobusy, to neodhadnu. Vpravo vespod je vložený výřez signálu z Turecka, buď taxisližba nebo taky doprava. Dle VO-R/16/08.2005-28 jsou kmitočty 34,050; 34,075; 34,150;34,175 MHz tzv. volné, lze na nich vysílat bez licence max. 1 Watem, ale obávám se, že to není tento případ ... Signály dost kolísají, je slyšet max. pár vteřin hovor, pak to jde do úniku. Z Ruska byl dobrý poslech R Rasija, asi z Moskvy, na FRQ 66,44 + 66,71 + 67,04 MHz, je to sice dálka, ale rusové výkonem nešetří, takže předpokládám minimálně 100kW, takže žádný div, že je to tady na dipol slyšet. O kousek vedle na 68 MHz se na chvíli ukázala stanice Autorádio. Co se týká např. 50MHz, je toto pásmo otevřené po celé Evropě, provozem FT8 vysílá řada amatérů, když mrknete na prog. JTDX, po pár minutách máte velmi dobrý přehled, jak to vypadá s podmínkama. DX klástr je záležitost internetu, viz např.
https://dxcluster.ha8tks.hu/map/ , nebo
https://www.dxmaps.com/spots/mapg.php?Lan=E ale poslechem a dekodováním přímo přes program vidím, že se amatéři sotva vejdou do vymezeného segmentu ...
Noa, pokud se chcete zdokonalit v ruštině, i když teda už není důvod, ale co když

, tak na 10 metrech jsou k mání ruské převaděče, viz obr. :
Z nahrávky jsem odposlechl, že výzvu dával UA3LFS, a ten má QTH ve Smolensku (KO64AS), to je taky docela dálka ... Ale v nahrávkách mám i velký podíl němčiny i angličtiny, na 29,1 je slyšet polština, to bude patrně vstup do převaděče. Zkrátka - stačí dipol + filtry na vstupu, zelený SDRko, a můžete se vyblbnout po celý, dlouhý, teplý, skoro letní, den ...